Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Precizările Primăriei Chișinău privind desfășurarea…

Precizările Primăriei Chișinău privind desfășurarea proiectelor de reabilitare a parcurilor și scuarurilor

Primăria municipiului Chișinău informează că proiectele inițiate în anul curent privind amenajarea parcurilor și scuarurilor din capitală, din sursele bugetului municipal sau cu finanțare externă, sunt la etapa de finalizare, urmând a fi gata în următoarele săptămâni.

Astfel, proiectul de amenajare a Scuarului din strada Kiev este finalizat, urmând a fi instalate doar coșurile de gunoi. Aici au fost amenajate aleile pietonale cu dale de beton/granit și au fost reabilitate spațiile verzi. De asemenea, a fost instalată rețeaua de iluminat public, au fost amenajate rampe de acces pentru persoane cu mobilitate redusă, iar mobilierul urban a fost înlocuit. Mai mult, în centrul scuarului a fost renovat podețul și mica fântână arteziană.

Costul proiectului este de 2 milioane lei, surse prevăzute în bugetul municipal.

Tot în sectorul Râșcani este în stadiu de finalizare Proiectul de reabilitare a scuarului din str. Miron Costin (Complexul Memorial „Feciorilor Patriei – Sfânta Amintire”). Obiectivul este realizat în volum de 80%. În prezent acolo sunt spre finalizare lucrările de aplicare a pavajului pe aleile pietonale, iar havuzul muzical este realizat în proporție de 80%. De asemenea, sunt instalați pilonii pentru iluminatul nocturn decorativ, sistemul automat de irigare și sunt amenajate bănci și coșuri de gunoi.

Proiectul de reabilitare a scuarului de pe strada V. Dokuceaev, cartierul Telecentru, sectorul Centru, este finalizat în proporție de 98%.

Acesta prevede amenajarea în pavaj a aleilor pietonale, modernizarea iluminatului public stradal, cu instalarea corpurilor de iluminat de tip LED, renovarea scărilor până la intrarea în clădirea Centrului Medicilor de Familie nr. 7 și înlocuirea mobilierului urban.

Reabilitarea zonei de recreere prevede, de asemenea, instalarea unui sistem automatizat de irigare. Totodată, pe întreg perimetrul scuarului au fost amenajate 30 de locuri de parcare, prevăzute pentru vizitatorii instituției medicale din preajmă. În prezent aici au loc lucrări de amenajare în pavaj a spațiului din fața clădirii Centrului Medicilor de Familie nr. 7. Mai urmează instalarea mobilierului urban ( bănci și coșuri de gunoi) și a sistemului de supraveghere video.

Tot în sectorul Centru se află în proces de reabilitare Scuarul din preajma Teatrului Național „Mihai Eminescu„. Pe șantier continuă amenajarea pavajului, care este aplicat în proporție de 90% și sunt instalați pilonii pentru rețeaua de iluminat public. De asemenea, a fost instalat sistemul de irigare și confecționat mobilierul urban.

Alte două proiecte de reabilitare a zonelor verzi din Chișinău vizează parcurile „Alunelul” și „La Izvor” din sectorul Buiucani.

În Parcul „Alunelul” lucrările de reabilitare sunt la etapa de finalizare. Conform proiectului aprobat, în prezent este în regim de testare havuzul muzical. De asemenea, se desfășoară lucrări de reamenajare a teatrului de vară și instalarea sistemului de irigare, aceste lucrări fiind pe final.

Proiectul de reabilitare a parcului nominalizat a început în anul 2019, fiind realizat pe etape. Anul trecut au fost executate lucrări în sumă de 5 milioane de lei, surse bugetare, iar pentru a II-a etapă, în anul curent au fost valorificați 846 mii Euro, surse acordate de Primăria sectorului 6, București.

În Parcul „La Izvor” lucrările preconizate au început în luna iulie și au fost realizate în volum de 25-30%. Aleea centrală este pavată în proporție de 90%. De asemenea, este instalată rețeaua de iluminat public. În continuare urmează lucrări de asfaltare a pistelor pietonale și respectiv a celei pentru bicicliști (din preajma str. Ghidighici spre aleea centrală).