Precizările CNAM privind achitarea primei de asigurare medicală în sumă fixă
Reprezentanții Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) au emis vineri o notă informativă prin care vin cu unele precizări în legătură cu prevederile legale de achitare a primei de asigurare în sumă fixă de către categoriile de plătitori stabiliți în anexa nr. 2 la Legea nr. 1593/2002 cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală (AOAM).
Astfel, persoanele fizice neangajate, cetățeni ai Republicii Moldova, printre care proprietarii de teren agricol, fondatorii de întreprindere individuală (inclusiv gospodărie ţărănească), titularii de patentă, arendașii, arendatorii etc., sunt obligate să se asigure în mod individual, achitând prima de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă în termenul prevăzut de legislație, adică în primele trei luni ale anului de gestiune.
Pentru facilitarea încadrării în sistemul AOAM, persoanele sus-menţionate beneficiază până pe 31 martie de reduceri de 50%, 60% şi 75% din valoarea primei de asigurare în sumă fixă.
După data de 31 martie, persoanele care nu s-au asigurat în mod individual în termenul stabilit de legislaţie achită prima în sumă fixă în mărime integrală (pentru anul 2020 – 4056 de lei), precum şi penalităţi de 0,1% din suma primei pentru fiecare zi de întârziere (art. 30, Legea nr. 1593/2002).
Anual, CNAM înștiințează prin scrisori categoriile de plătitori menționați mai sus dacă nu s-au asigurat, termenul de prescripţie extinctivă pentru stingerea primelor de asigurare medicală obligatorie, a penalităţilor aferente acestora fiind de trei ani.
CNAM, prin intermediul agențiilor sale teritoriale, ţine evidenţa corectitudinii virării în termen la contul companiei a primelor de asigurare în sumă fixă, precum şi a modului de aplicare a penalităților și sancţiunilor contravenţionale, în conformitate cu prevederile Codului contravenţional.
Pentru identificarea persoanelor obligate să se asigure în mod individual care nu au achitat prima AOAM în sumă fixă, CNAM utilizează datele furnizate de către instituțiile responsabile de evidența informației ce vizează categoriile de persoane indicate în anexa nr.2 la Legea nr.1593/2002.
În cazul fondatorilor de gospodărie țărănească, proprietarilor de teren agricol, persoanelor fizice care, pe bază de contract, iau în arendă sau folosinţă terenuri cu destinaţie agricolă, informația respectivă este furnizată de către autoritățile administrației publice locale.