Principală  —  IMPORTANTE   —   Precizările ANI privind controlul averii…

Precizările ANI privind controlul averii iniţiat pe numele liderului PSRM, Igor Dodon: „A fost demarat şi un dosar pe incompatibilitate de funcţie”

Controlul averii pe numele fostului preşedinte al R. Moldova Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor din R. Moldova (PSRM), a fost iniţiat în anul 2020. Asta susţin reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), care precizează că pe numele acestuia a fost iniţiat şi un control pentru incompatibilitate de funcţie.

„Dosarul pe incompatibilitate de funcţie a fost inițiat la începutul anului 2021. Alte dosare pe avere, așa cum a interpretat presa nu sunt, căci nu-i posibil asta, având în vedere ca deja este un control al averii”, a spus purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic.

Averea liderului PSRM, Igor Dodon, deputat în Parlament de pe lista Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor (BCS), este verificată de ANI. Într-un interviu pentru anticorupţie.md, preşedinta ANI, Rodica Antoci, a declarat că o procedură de control a averii pe numele fostului preşedinte al R. Moldova Igor Dodon se află pe masa inspectorilor de integritate.

Şefa ANI susţine că în privinţa liderului socialiştilor au fost depuse sesizări şi din oficiu, şi în mod oficial la Autoritate”, fără a oferi însă prea multe detalii.

Potrivit lui Antoci, ANI a demarat procedura de control a averii pe numele lui Dodon, inclusiv, după ce în presă au fost publicate mai multe investigaţii şi documente care îl vizează pe fostul preşedinte.

Anterior, Ziarul de Gradă a publicat mai multe anchete despre imobilele, averea şi vacanţele de lux ale fostului preşedinte al R. Moldova Igor Dodon. În 2020, ZdG scria că Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 16 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat, s-a odihnit în această perioadă în zone exotice. ZdG a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.

În mai 2011, ZdG scria că Igor Dodon, care candida atunci la funcţia de primar al Chişinăului, era văzut de vecinii de pe str. A. Xenopol din sect. Buiucani, aproape zilnic, intrând în curtea unei case cu 3 niveluri, care era aproape gata pentru a fi dată în exploatare. Atunci, deşi oamenii ne anunţau că imobilul a fost construit de Compania „Reconscivil” special pentru familia Dodon, politicianul nega că ar locui sau că ar intenţiona să treacă în acea casă. Igor Dodon ne zicea atunci că închiriază un apartament în centrul Chişinăului, în locuinţa sa de pe Calea Orheiului locuind „nişte fini” de-ai săi. Deputatul afirma că a „scos apartamentul la vânzare”, după care urma să vadă cum îşi va îmbunătăţi condiţiile de trai. Despre casa de la Buiucani, Dodon refuza să discute, dar nega că i-ar aparţine. „Nu comentez bârfele şi zvonurile… Vă referiţi la casa de la Buiucani? Acolo, în vecinătate, în blocurile cu multe etaje, locuieşte fratele şi nănaşul meu. Poate acolo, când vin în vizită la ei, m-au văzut vecinii?”, ne întreba Dodon.

Peste doi ani, însă, acesta şi-a oficializat achiziţia, înregistrând-o la Cadastru, deşi anterior spunea că nu are nicio legătură cu acea casă. Tranzacţia a avut loc, oficial, pe 29 iulie 2013, zi în care Dodon a luat un credit de 1,477 milioane de lei de la Victoriabank, cu o rată a dobânzii de doar 8%, sub media de piaţă, care era în jur de 12%. În schimbul acestei sume, între familia Dodon şi Victoriabank a fost semnat un contract de ipotecă, care are în calitate de obiect casa de milioane.

Citeşte şi: