Principală  —  IMPORTANTE   —   Postul de televiziune RTR Moldova…

Postul de televiziune RTR Moldova a fost sancționat cu 13.000 de lei pentru că a dezinformat despre interzicerea sărbătoririi „Zilei Victoriei”

Sursa foto: Media Azi

Consiliul Audiovizualului (CA) a sancționat cu 13.000 de lei postul de televiziune RTR Moldova pentru că a încălcat regulile de informare corectă în cadrul programului matinal de divertisment „Новое Утро!” (din rusă, „O nouă dimineața!”) din 20 aprilie. În cadrul ediției, moderatorul a afirmat că guvernarea ar încerca să interzică sărbătorirea „Zilei Victoriei”. Monitorizarea a fost făcută la solicitarea membrei CA Larisa Turea, care a propus să fie verificate mai multe posturi de televiziune la capitolul reflectării subiectelor „în contextul promulgării, pe 19 aprilie, a legii ce interzice în Republica Moldova afișarea însemnelor asociate cu agresiunea militară a Federației Ruse în statul suveran Ucraina”, transmite Media Azi.

Potrivit sursei citate, inițial, CA și-a propus să monitorizeze 11 posturi de televiziune, dintre care cel public, Moldova 1, și 10 canale private cu cel mai mare rating conform ultimelor date ale măsurătorului de audiență. În total, autoritatea a reușit să monitorizeze șase instituții media (Moldova 1, Prime, Publika TV, N4, TV6 și RTR Moldova). Reprezentanții CA au precizat că la următoare ședință vor fi examinate următoarele cinci posturi TV. Monitorizarea a cuprins programele difuzate în prime time, în perioada 19-21 aprilie. Pe lângă solicitarea Larisei Turea, CA a fost sesizat pe marginea programului de la RTR Moldova  și de către Centrul pentru Jurnalism Independent și organizația Comunitatea WatchDog.

Rezultatele monitorizării au arătat că posturile de televiziune Moldova 1, Prime, Publika TV, N4 și TV6, la prezentarea subiectelor referitoare la legea promulgată privind interzicerea panglicii negru-oranj, numită și panglica „Sfântul Gheorghe” și a literelor „V” și „Z” nu au comis încălcări. În cazul RTR Moldova, moderatorii emisiunii „Novoe Utro!” și-au prezentat opiniile cu privire la interzicerea simbolurilor „agresiunii militare ruse în Ucraina, inducând în eroare opinia publică prin afirmațiile: «În Moldova, în același timp, nu scade rezonanța cu privire la încercările autorităților de a interzice una dintre principalele noastre sărbători, cel puțin, din sărbătorile mele cu siguranță – Ziua Victoriei. (…) De exemplu, locuitorii Transnistriei și conducerea de acolo scuipă de sus pe aceste interdicții. (…) Liderul administrației de la Tiraspol a declarat că transnistrenii își vor prinde cu mândrie la piept Panglica Sf. Gheorghe și îi vor primi pe toți acei cărora, pe pământul natal, li s-a interzis să-și comemoreze buneii învingători în război…»”. 

„Prin expunerea acestor declarații, moderatorul Dmitrii Spivakov nu a asigurat informarea corectă a consumatorilor serviciilor media, iar informația nu a fost prezentată cu bună credință”, a precizat șefa Direcției monitorizare radio, Victoria Stețcaia, scrie Media Azi.

De asemenea, șefa Direcției monitorizare radio, Victoria Stețcaia, a adăugat că faptele imputate pot fi demonstrate prin declarațiile președintei R. Moldova, Maia Sandu, care a afirmat în cadrul unui briefing de presă că  „modificarea legislației naționale cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea pe teritoriul țării noastre a simbolicii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică, iar oamenii vor putea, în continuare, să-i comemoreze pe eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial”. De asemenea, se accentuează că președinta țării a subliniat că „nimeni nu interzice sărbătorirea zilei de 9 Mai”

Reprezentanții RTR Moldova au comunicat Consiliului Audiovizualului că, în toate buletinele de știri din perioada monitorizată, a prezentat materiale despre interzicerea afișării simbolurilor interzise „în toate aspectele”.

„Postul TV RTR Moldova respectă interdicțiile stabilite de legislația Republicii Moldova și nu provoacă conflicte în societate, prezentând știri doar din punct de vedere faptic. Ce se referă la emisiunea «Novoe Utro!», difuzată la 20 aprilie 2022, ora 7:00, atragem atenția CA asupra faptului că nu este un program informativ sau analitic, ci unul de divertisment”, potrivit răspunsului postului RTR Moldova.

De asemenea, canalul susține că emisiunea nu este o producție proprie, dar achiziționată de la compania TV Content.

„Ținând cont de situația creată, conducerea furnizorului TV-Comunicații Grup [care deține RTR Moldova, n.a.] a avertizat TV Content SRL și prezentatorul emisiunii despre inadmisibilitatea conținutului prezentat și, în eventualitatea unor astfel de situații pe viitor, relațiile contractuale vor fi încetate”, se mai spune în scrisoarea RTR Moldova. 

Firma TV Content a menționat că prezentatorul „nu a intenționat sub nicio formă să furnizeze vreo informație falsă pentru a induce publicul în eroare”, iar „în program nu spunea că sărbătoarea de 9 Mai este interzisă în Republica Moldova”.

„Interzicerea panglicii Sf. Gheorghe este un fapt dureros pentru el și, în această situație, factorul uman a jucat un rol important și prezentatorul TV nu și-a putut reține emoțiile, dar a promis că acest lucru nu se va mai întâmpla pe viitor”, se mai spune în declarația companiei.

Vicepreședinta CA, Aneta Gonța, a remarcat că prevederile legale cu privire la informarea corectă nu se referă doar la emisiunile informativ-analitice: „Și asta nu înseamnă că nu trebuie să informăm corect sau să ne bazăm pe fapte când vorbim într-un program de divertisment. Este adevărat, e un program de divertisment, dar, într-adevăr, publicul a fost dus în eroare acolo”.

 „Am constatat o încălcare flagrantă a art. 13, la mai multe puncte. Se face uz de fals și se manipulează opinia publică, ceea ce, de fapt, este o provocare la dezbinarea societății”, spune Larisa Turea, care a pledat pentru sancționarea cu suma maximă a furnizorului, de 15.000 de lei, televiziunea fiind la o abatere repetată, mai scrie sursa citată.  

Postul a fost amendat cu 13.000 de lei, cu votul a patru membrii CA din șase prezenți la ședință.