Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ping-pong între instanțele de judecată…

Ping-pong între instanțele de judecată în examinarea dosarului celor șase posturi de televiziune, suspendate prin decizia CSE

Dosarul din instanță al celor șase posturi TV suspendate de Comisia pentru Situații Excepționale la sfârșitul anului trecut a ajuns de la Curtea de Apel la Judecătoria Chișinău. Ambele instituții invocă faptul că e de competența celeilalte să examineze cazul, iar soluția ar urma să o ofere Curtea Supremă de Justiție, la o dată nedeterminată, transmite Media Azi.

Posturile Primul în Moldova, Accent TV, TV6, Orhei TV, NTV Moldova și RTR Moldova s-au plâns în instanță la o zi după ce CSE a emis dispoziția prin care le-a suspendat licențele de emisie pe perioada stării de urgență. Inițial, televiziunile reclamante au depus cererile la Curtea de Apel Chișinău, instanța competentă să examineze contestațiile împotriva actelor normative.

Magistrații au conexat cele șase cauze în una singură și au expediat-o spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, pe motiv că dispoziția CSE este un act administrativ individual și nu normativ. Prin urmare, potrivit sursei citate, contestațiile împotriva unui astfel de document se judecă de către instanța de prim grad.

Conform unei decizii din 9 ianuarie, magistratul Judecătoriei Chișinău a statuat că dispoziția CSE nu ar fi un act administrativ individual, ci act normativ care trebuie deplâns la Curtea de Apel. Prin urmare, judecătorul de primă instanță a declarat conflict negativ de competență, a suspendat examinarea cazului și a expediat dosarul Curții Supreme de Justiție, urmând ca instanța supremă să stabilească unde exact trebuie să fie judecat dosarul celor șase posturi TV.

Curtea Supremă de Justiție a examinat subiectul pe 18 ianuarie, dar a amânat pronunțarea rezultatului pentru o dată nedeterminată, scrie sursa citată.

OPINIA JURIȘTILOR

Cristina Durnea, jurista Centrului pentru Jurnalism Independent, susține că dispoziția CSE, în partea ce ține de suspendarea licențelor celor șase televiziuni, întrunește toate criteriile specifice unui act administrativ individual.

„Nu este neapărat să deții cunoștințe juridice avansate pentru a concluziona că dispoziția cu pricina reglementează cazuri particulare determinate (suspendă licența furnizorului X și Y), iar cauza necesită a fi examinată, în primă instanță, de către Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani. Ipoteza bazată pe faptul că dispoziția CSE este act normativ și cauza trebuie examinată de Curtea de Apel este absolut eronată. Or, actul normativ dictează reguli de aplicare obligatorii pentru un număr nedeterminat de situații identice (ex: suspendă licența tuturor posturilor TV din țară)”, argumentează jurista.

Despre faptul că „dispoziția CSE este un act administrativ individual, emis în cadrul exercitării regimului stării de urgență” a vorbit într-un interviu pentru Media Azi și avocatul Andrei Bivol, membru al Consiliului de Presă.

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a aprobat, pe 16 decembrie 2022, o decizie privind suspendarea, pe perioada stării de urgență, a licențelor de emisie pentru șase posturi de televiziune din R. Moldova. Este vorba despre posturile „Primul în Moldova”, „RTR Moldova”, „Accent TV”, „NTV Moldova”, „TV6” și „Orhei TV”.

Potrivit Dispoziției CSE, decizia a fost luată „în scopul protejării spațiului informațional național și prevenirii riscului de dezinformare prin răspândirea informațiilor false sau a tentativelor de manipulare a opiniei publice, având la bază lista persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor internaționale și informațiile disponibile privind controlul exercitat de acestea asupra unor furnizori de servicii media, precum și multiplele constatări din rapoartele de monitorizare ale Consiliului Audiovizualului privind încălcările Codului Serviciilor Media Audiovizuale al Republicii Moldova, implicit aplicarea sancțiunilor pentru lipsa unei informării corecte în reflectarea evenimentelor naționale, dar și a războiului din Ucraina”.

În contextul amenințărilor la adresa securității naționale, starea de urgență în R. Moldova a fost prelungită cu încă 60 de zile, începând cu data de 6 decembrie 2022.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.