Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste trei mii de polițiști…

Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

În legătură cu organizarea sărbătorii Paștele Blajinilor, în perioada 7-8 iunie, peste 3 mii de polițiști, carabinieri și salvatori vor asigurara ordinea publică și monitorizarea respectării regulilor de prevenire a infectării cu virusul COVID-19, la peste 1500 de cimitire din toată țara, dar și la slujbele religioase desfășurate în lăcașele de cult, anunță Ministerul Afacerilor Interne(MAI).

Totodată, cetățenii sunt rugați să respecte regulile stabilite de autorități, și anume: păstrarea distanței sociale, echiparea corespunzătoare cu măști și mănuși de protecție, dar și evitarea aflării în grupuri  mari de persoane și a consumului de alimente și băuturi alcoolice în cimitire.

„Polițiștii vor fi prezenți în locurile publice și pe traseele din țară, unde vor întreprinde monitorizarea și fluidizarea fluxului de transport, în scopul prevenirii fenomenului accidentar provocat de viteză excesivă, stare de ebrietate la volan și alte încălcări. De asemenea, vor asigura patrularea în cartierele blocurilor locative, sectoarelor cu flux sporit de cetățeni, pentru neadmiterea încălcărilor ordinii de drept şi a furturilor”, anunță MAI.

Ordinea publică va fi asigurată și de carabinieri, cei care vor patrula stațiile de transport, adiacentul cimitirelor și alte locații, pentru a informa oamenii despre riscul la care se supun în momentul în care nu țin cont de recomandări.

MAI anunță că pompierii vor acorda o atenție sporită măsurilor antincendiare. În acest sens oamenii sunt rugați să fie prudenți la utilizarea focului deschis, să evite igienizarea prin folosirea surselor de aprindere și să monitorizeze strict copiii în cazul aflării acestora în prejma surselor de ardere. Totodată, salvatorii îndemnă cetățeni să evite scăldatul în bazinele acvatice din țară, pentru a evita situațiile de risc cum ar fi înecurile.

Totodată, MAI anunță că cei care nu se vor conforma și vor pune în pericol sănătatea publică vor fi sancționați în baza art. 76din Codul Contravențional al RM.

Cetățenilor le este recomandat să manifeste respect și solidaritate cu oamenii din prima linie și să limiteze la maxim prezența în cimitire, renunțând la unele tradiții care pot pute în pericol sănătatea oamenilor. Ulterior, aceste vizite pot fi realizate în alte zile, atunci când statisticile răspândirii virusului vor arăta o îmbunătățire a situație. Mizăm pe responsabilitatea cetățenilor care vor sta acasă.