Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Peste 700 de refugiați din…

Peste 700 de refugiați din Ucraina sunt angajați oficial în R. Moldova. Care sunt cele mai populare domenii de angajare

Sursa foto: iom.int

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) anunță că, până pe 11 august 2022, 713 persoane refugiate din Ucraina, dintre care 552 de femei și 161 de bărbați, au fost angajate în câmpul muncii din R. Moldova.

Potrivit ANOFM, cei mai mulți cetățeni ucraineni înregistrați în evidențele Agenției sunt angajați în: Chișinău – 524 de persoane, Bălți – 24, Ungheni – 19 și Cahul – 17. Refugiați din Ucraina sunt angajați și în alte raioane ale țării.

„Conform notificărilor angajatorilor, cetățenii din Ucraina au ocupat locuri de muncă în următoarele profesii, meserii: programator, inginer, cusător, vânzător, vânzător-consultant, bucătar, chelner, medic, educator, montator subasamblare, infirmieră, operator in sectorul de producere, agent servicii client, manager diverse domenii, operator introducere date, altele”, anunță ANOFM.

Totodată, potrivit informațiilor subdiviziunilor teritoriale ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, până la data de 11 august 2022:

  • Peste 140 angajatori și-au arătat disponibilitatea de a încadra în muncă cetățeni ucraineni, declarând circa 2200 locuri de muncă vacante disponibile pentru aceste persoane.
  • Peste 370 cetățeni ucraineni s-au înregistrat în evidențele subdiviziunilor teritoriale din subordinea ANOFM pentru a primi suport la angajare.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) oferă cetățenilor ucraineni înregistrați în evidențe următoarele servicii gratuite: informații privind locurile de muncă vacante; date de contact ale angajatorilor; ghidare și suport la angajare.

Potrivit datelor oferite de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe 8 august, pe teritoriul R. Moldova sunt 80 471 cetățeni străini, (cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul R. Moldova – Ucraina de la începutul războiului), dintre care 42 523 sunt minori.

De la începutul războiului în Ucraina și până în prezent, perioada 24 februarie – 7 august, de către Biroul migrație și azil au fost preluate 8 562 de cereri de azil, mai menționează MAI.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat începerea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, în primele ore ale zilei de 24 februarie. Sute de localități au fost distruse de bombardamentele rusești, iar sute de mii de oameni au fost nevoiți să fugă din calea războiului.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 169.