Principală  —  IMPORTANTE   —   Peste 179 de mii de…

Peste 179 de mii de persoane au beneficiat în iunie de medicamente compensate. CNAM a efectuat transferul pentru medicamentele compensate eliberate luna trecută

Peste 179 de mii de persoane au beneficiat în luna iunie 2022 de medicamente compensate în valoare de circa 67 de milioane de lei, anunță Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Banii pentru medicamentele compensate eliberate în iunie au fost transferați vineri, 22 iulie, de CNAM în contul farmaciilor contractate.

Potrivit unui comunicat al CNAM, emis pe 25 iulie, suma de 67 de milioane de lei este cu circa cinci milioane de lei mai mare față de cea achitată pentru medicamentele compensate eliberate în mai.

„În structura cheltuielilor pentru medicamentele compensate în luna iunie, cei mai mulți bani (peste 39 de milioane de lei) au fost alocați pentru preparatele destinate tratamentului bolilor cardiovasculare, după care urmează antidiabeticele (cca 10,3 milioane de lei) și medicamentele compensate pentru scleroza multiplă (peste trei milioane de lei)”, anunță CNAM într-un comunicat.

Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării. Paşii necesari pentru a beneficia de medicamente compensate:

  • Să fii înscris/ă la un medic de familie.
  • Să fii asigurat/ă medical.
  • Pe o reţetă este scrisă denumirea comună internaţională a unui singur medicament.
  • Prezintă în farmacie reţeta şi buletinul de identitate sau certificatul de naştere ori formularul 09.
  • La prezentarea rețetei, farmacistul va propune în mod obligatoriu medicamentul oferit gratuit. Dacă refuzi preparatul respectiv, vei fi informat despre medicamente disponibile, compensate parțial.
  • La farmacie, cu reţeta prescrisă de medic, ai posibilitatea să alegi medicamentul din lista de preparate care au aceeaşi substanţă activă, dar preţuri diferite.
  • Farmacistul îţi va restitui un exemplar de reţetă. Alt exemplar este transmis de farmacist către CNAM, iar cel de-al treilea rămâne la medicul care prescrie reţeta.

Reţeta pentru medicamente compensate este valabilă în toate farmaciile contractate de CNAM pe întreg teritoriul ţării. În prezent lista medicamentelor compensate include 170 de denumiri comune internaţionale şi poate fi găsită la medicul de familie, în farmacii sau pe site-ul cnam.md.

Medicamentele compensate sunt preparatele achitate parţial sau integral de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM). Acestea sunt prescrise de medicul de familie sau, după caz, de medicul pediatru, endocrinolog, psihiatru sau neurolog, în tratamentul de durată în condiţii de ambulator, precum şi în tratamentul episodic efectuat în staţionare de zi, cabinete de proceduri, la domiciliu.