Principală  —  IMPORTANTE   —   Parlamentul a modificat componența grupurilor…

Parlamentul a modificat componența grupurilor parlamentare de prietenie

Deputații au aprobat, în cadrul ședinței de joi, 12 mai, modificarea componenței grupurilor parlamentare de prietenie.

Proiectul propune dispersarea grupului de prietenie cu Țările Europei de Sud-Est, în cinci grupuri separate.

Astfel, președinția grupului parlamentar de prietenie cu Republica Albania va fi asigurată de vicepreședinta Comisiei juridice, numiri şi imunități, Veronica Roșca.

În calitate de președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Republica Macedonia de Nord a fost delegată deputata Iulia Dascălu.

Președinte al grupului parlamentar de prietenie cu Muntenegru a fost desemnat deputatul Sergiu Lazarencu.

Președinția grupurilor parlamentare de prietenie cu Bosnia și Herțegovina și Republica Serbia va fi asigurată de deputații Radu Mudreac și Alexandr Suhodolski.

De asemenea, se propune constituirea grupului de prietenie cu Adunarea Consultativă a Statului Qatar. În calitate de președinte al acestui grup de prietenie a fost desemnat Viorel Barda.

Documentul  mai prevede transparentizarea activităților grupurilor de prietenie. În acest sens, direcția din cadrul Secretariatului Parlamentului, responsabilă de coordonarea și gestionarea activităților grupurilor de prietenie, va prezenta anual, Biroului permanent al Parlamentului, un raport privind activitatea grupurilor parlamentare de prietenie, desfășurată în decursul anului anterior.

Componența nominală a grupurilor parlamentare de prietenie a fost stabilită în baza opțiunilor expuse de către deputați. Repartizarea funcțiilor de președinți ai grupurilor a fost efectuată, ținându-se cont de reprezentarea proporțională a partidelor politice în Parlament.