Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Organizatorii protestului din 26 august…

Organizatorii protestului din 26 august îndeamnă cetățenii să înnopteze în PMAN

Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM îndeamnă cetățenii să aducă alimente și corturi la protestul antiguvernamental planificat pentru duminică, 26 august, în așa fel ca a doua zi, pe 27 august, să marcheze împreună Ziua Independenței Republicii Moldova în PMAN.

Apelul a fost lansat marți, 21 august, la o zi după ce Guvernul a declarat liberă pentru bugetari toată săptămâna viitoare. Opoziția e de părere că vacanța a fost anunțată intenționat ca oamenii să plece din Chișinău și să nu vină la protest. „Îndemnăm pe toți să vină duminică la protest cu corturi și alte bunuri necesare. Totodată, facem apel către toți orășenii, care nu sunt indiferenți de lupta noastră comună pentru eliberarea statului, să contribuie cu alimente și apă pentru toți protestatarii care vor rămâne peste noapte în PMAN”, se arată în declarația Comitetului ACUM.

Mișcării protestare i s-au alăturat reprezentanți ai comunității „Adoptă un vot” creată de moldoveni din diasporă, dar și grupul civic OccupayGuguţă care protestează non-stop împotriva demolării cafenelei Guguţă.

Vlada Ciobanu, reprezentantă a comunității OccupayGuguță a declarat că grupul va pregăti două coloane de protestatari, numite coloane ale cetăţenilor: „Noi nu credem că acest protest este al partidelor politice. Este protestul celor care sunt nemulțumiți de această guvernare nelegitimă, o minoritate coruptă care fură din contul cetăţenilor. Noi credem că la acest protest trebuie să vină cât mai multe coloane distinctive. Să fie o coloană a diasporei, coloana pedagogilor, coloana medicilor sau a studenţilor, cu pancarde sau semne distinctive. Să arătăm cu nu este un protest omogen şi că suntem împreună şi nemulţumiţi dincolo de vârsta pe care o avem, dincolo de limba pe caree o vorbim, dincolo de opţiunile politice, de studiile pe care le avem.”

Liderii celor trei partide de opoziţie PAS, Platforma DA şi PLDM, care fac parte din Mişcarea de Rezistenţă ACUM, au dat asigurări că la protest nu vor fi admise drapele ale partidelor politice. Comitetul Mișcării de Rezistență ACUM atenționează că protestul din 26 august va fi pașnic, nonviolent și cere guvernării să nu încerce infiltrarea provocatorilor în rândul protestatarilor.

Citiți și: