• O jurnalistă a fost amendată după ce a scris pe Facebook despre neregulile semnalate pe timp de pandemie de către angajații unei fabrici

  O jurnalistă a fost amendată după ce a scris pe Facebook despre neregulile semnalate pe timp de pandemie de către angajații unei fabrici
  vizualizări
  15 mai 2020 | 17:47

  Jurnalista și redactora „Ziarului Znamea” din Ceadîr-Lunga, Natalia Cebotari, susține că a fost intimidată, iar recent a fost și amendată cu 2 400 de lei după ce a scris o postare pe pagina sa de Facebook în care a semnalat mai multe neconformități în activitatea întreprinderii cu capital străin, „Asena Textil” din Ceadîr-Lunga. Postarea jurnalistei s-a bazat pe mesajele și apelurile pe care le-a primit de la actuali și foști angajați ai fabricii.

  În ciuda faptului că are probe care pot demonstra cele expuse în mediul online, dar și a faptului că până la urmă fabrica a intrat în carantină după ce au fost identificare cazuri de infectare cu noul coronavirus, Natalia Cebotari a fost amendată cu 2 400 de lei pentru „calomnie”, menționând că a fost, totodată, supusă mai multor presiuni.

  Postarea cu privire la activitatea fabricii a fost făcută la sfârșitul lunii martie, când Natalia a scris pe profilul său că a recepționat mai multe mesaje și apeluri telefonice prin intermediul cărora oamenii își arătau nemulțumirea în legătură cu funcționarea fabricii „Asena Textil” în situația în care în țară erau anunțate măsuri stricte de protecție. Mărturiile veneau de la angajate ale fabricii, care reclamau condițiile necorespunzătoare de muncă.  

  Natalia a adăugat la această postare și unul dintre mesajele pe care l-a primit, fără însă a dezvălui identitatea persoanei. În mesajul respectiv, una dintre angajatele fabricii preciza că îi este frică să vorbească public pentru a nu fi concediată. Femeia menționa că la fabrică activează circa 450 de persoane din 5 comune, inclusiv Ceadîr-Lunga. Angajata susținea că le este dificil să muncească cu măști, pentru că din cauza spațiilor restrânse nu au suficient aer.

  Poziția conducerii fabricii

  După publicarea postării respective, Natalia a fost contactată de conducerea fabricii, care a venit cu o reacție la cele precizate de către jurnalistă. Mai exact, reprezentanții fabricii au menționat că angajații activează în condiții corespunzătoare și beneficiază de pauze la aer. Totodată, aceștia i-au comunicat jurnalistei că încăperile în care activează angajații sunt dezinfectate la fiecare două ore, iar la dispoziția angajaților le sunt puse măști. Conducerea fabricii a mai ținut să menționeze că asupra angajaților nu sunt puse presiuni pentru a se prezenta la lucru, iar angajații își continuă activitatea voluntar. 

  Jurnalista a declarat pentru Ziarul de Gardă că după publicarea postării a fost contactată de directorul regional al fabricii, care a cerut să îi fie comunicate numele persoanelor care i-au furnizat informații despre activitatea companiei. 

  Natalia Cebotari

  „I-am comunicat că, în calitate de jurnalist, am dreptul de a nu-mi dezvălui sursele și prin urmare nu voi face acest lucru. Ulterior, directorul regional a început să scrie postări și comentarii pe Facebook acuzându-mă de calomnie și menționând că mă va da în judecată. I-am răspuns că sunt pregătită să merg în instanță și să prezintă mesajele și înregistrările audio care mi-au fost trimise”, povestește Natalia.

  Totuși, în pofida mesajelor din mediul online, jurnalista spune că nu a fost citată în instanță și că i-a fost expediată doar o „declarație preliminară” prin care i s-a cerut „dezmintă” informațiile publicate și să își ceară scuze față de reprezentanții fabricii. Natalia declară însă că informațiile făcute publice sunt interes public pentru societate și că acestea nu sunt calomnioase, dar se bazează pe declarațiile unor oameni reali, iar în acest sens poate aduce și probe.

  „Presiuni din partea conducerii fabricii au fost din primele zile. M-au sunat și mi-au spus că sunt „bârfitoare” și că am „dezonorat” fabrica divulgând informații care nu sunt veridice”, povestește jurnalista.

  Natalia ne-a mai comunicat că reprezentanții fabricii au scris plângeri și în adresa conducerii raionului, or jurnalista activează în cadrul unui ziar care se află sub administrația locală.

  „Conducerea raionului nu a avut însă nicio pretenție în adresa mea, așa cum din 2011 ziarul nu mai este finanțat din buget, dar și în circumstanțele în care informația nu a fost publicată în ziar, deci nu putea exista vreo pretenție”, spune redactora ziarului.

  După această derularea a evenimentelor, jurnalista spune că a primit mai multe mesaje acuzatoare în adresa sa. Mai exact, jurnalista menționează că a fost vizată și de primarul orașului, care a acuzat-o de faptul că din cauza postării respective, investitorul ar putea părăsi orașul. 

  AnatolyTopal

  Contactat telefonic de către Ziarul de Gardă, Anatoly Topal, primar al orașului Ceadîr-Lunga, ne-a spus că scopul lui este ca în oraș să existe locuri de muncă, iar după o discuție cu investitorul a aflat că acesta are de gând să oprească activitatea fabricii începând cu 1 iunie. Întrebat ce opinie are despre neregulile semnalate de Natalia, primarul a spus că nu se poate expune, însă nu exclude că ar fi vorba despre „calomnie”.

  Natalia susține că a fost telefonată și de către un reprezentant din Turcia care a informat-o că va închide fabrica din cauza ei, iar oamenii vor rămâne astfel fără muncă. 

  „Am fost acuzată că „am indicații de la unii concurenți să-i distrug afacerea”. Acesta mi-a mai spus că va atrage în această situație primarul, bașcanul, președintele și ambasadorul Moldovei în Turcia, astfel încât „să se ocupe de mine”. Am o captură de ecran a unui apel primit din Turcia, ora și durata apelului sunt fixate, dar, din păcate, am cel mai simplu android și nu are funcția de a înregistra o conversație telefonică. Cel mai probabil, Ahmet va nega toate amenințările sale, așa că nici nu am scris o declarație poliției”, menționează jurnalista.

  Ziarul de Gardă a apelat reprezentanții companiei „Asena Textil” pentru a le solicita opinia pe marginea celor expuse de către jurnalistă, doar că aceștia ne-au comunicat că nu pot activa din cauza faptului că toată ziua sunt contactați de jurnaliști. Reprezentanții fabricii ne-au mai sugerat să apelăm la colegii de la gagauz.info, cărora „Asena Textil” le-a oferit deja o reacție în acest sens.

  Sancționată cu 2 400 de lei pentru calomnie

  La 14 mai, jurnalista a fost sancționată cu 2 400 de lei pentru calomnie, adică pentru răspândirea cu bună ştiinţă a unor scorniri mincinoase. Natalia spune că polițistul care i-a aplicat amenda nu i-a explicat esența acestei sancțiuni, deși jurnalista a oferit explicații și a precizat că poate oferi și probe care să confirme cele relatate. Natalia ne-a mai comunicat că anterior, polițistul ar fi refuzat să o amendeze, menționând că nu există componenta încălcării administrative, însă câteva zile mai târziu i-a prezentat sancțiunea.

  Petru Macovei, directorul executiv al Asociației Presei Independente, susține că Natalia Cebotari și-a făcut meseria atunci când a semnalat neregulile ce i-au fost comunicate de către angajații fabricii.

  Petru Macovei

  „Postare are la bază niște afirmații care, într-adevăr, au fost făcute de către persoane reale, iar în situația în care jurnaliștii, mai ales în regiuni, sunt lideri de opinie, este normal ca oamenii din localități să apeleze la ei pentru a semnala anumite probleme. Din punctul meu de vedere, ceea ce a făcut Natalia Cebotari nu este decât să își exercite misiunea de jurnalistă care semnalează anumite probleme și nereguli. Din câte înțeleg, ea fost corectă și în raport cu administrația întreprinderii, pentru că a publicat și poziția lor în legătură cu acuzațiile aduse de angajați”, susține directorul executiv al API.

  Petru Macovei mai precizează că această campanie de hărțuire în adresa unui jurnalist pentru transmiterea unor mesaje reale, nu este altceva decât o încălcare a legislației: „Natalia trebuie să fie cea care să acționeze în instanță persoanele și instituțiile care fac acest lucru. Amenda, la fel, este un abuz din partea polițistului, care fie a fost influențat, fie este incompetent în calificarea unor acțiuni”.

  Începând cu 11 mai, activitatea filialei fabricii „Asena Textil” din Ceadîr-Lunga a fost stopată în legătură cu măsurile de protecție pe timp de pandemie.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  „Mie îmi pare rău că a fost publicat… sau situația în care a nimerit, dar ea este o profesionistă”, a declarat președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, în cadrul edițiie din 24 septembrie a…
  Președintelui Curții de Apel Chișinău „îi pare rău de situația în care a nimerit” asistenta sa, care are un salariu de circa 8000 de lei, dar și-a procurat Porsche

  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Președintele Curții de Apel Chișinău, Vladislav Clima, susține că nu a întâlnit în activitatea sa „interferențe politice”, nu are legături cu politicieni, iar decizia de a menține, în 2018, hotărârea primei ins…
  Clima: „Nu ne simțim bine când presa ne etichetează. Încrederea în justiție ar crește doar atunci când se va finaliza linșajul mediatic”

  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Două terenuri cu o suprafață totală de circa șase hectare din intravilanul capitalei, amplasate pe strada Bucovina, sectorul Ciocana, vor reveni în proprietatea municipalității. O decizie în acest sens a fost a…
  Votat de CMC: Două terenuri din sectorul Ciocana vor reveni în proprietatea municipalității

  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Mary Trump, nepoată a preşedintelui american Donald Trump, l-a dat în judecată pe acesta joi, acuzându-l pe el şi pe alţi membri ai familiei sale că au înşelat-o cu zeci de milioane de dolari dintr-o moştenire,…
  Președintele SUA, dat în judecată de nepoata sa

  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  Actualmente, sunt 15 cazuri active de COVID-19 în rândul personalului penitenciar și niciun caz activ în rândul persoanelor private de libertate, anunță joi, 24 septembrie Administrația Națională a Penitenciare…
  Informații oficiale: Câte cazuri active de COVID-19 sunt în penitenciarele din R. Moldova

  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv

  Guvernul britanic a lansat joi o aplicaţie de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv pentru COVID-19 în Anglia şi Ţara Galilor şi a încurajat populaţia să o instaleze pe telefoanele mobile pentr…
  COVID-19: Guvernul britanic a lansat aplicația de monitorizare a localizării persoanelor testate pozitiv