Principală  —  IMPORTANTE   —   „Nu poate fi niciun fel…

„Nu poate fi niciun fel de interdicție la semănat”. Precizările ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare în legătură cu plantarea porumbului în sudul țării

Imagine simbol

Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a venit cu precizări după declarația în care afirma că „probabil o să urmeze la nivel de lege să stabilim că, dacă în regiunea în care tu cultivi porumb, precipitațiile sunt sub 550-600 de milimetri, tu nu trebuie să pui porumb”. Oficialul susține că afirmația „a fost ruptă din context” și că se va veni cu recomandări în politicile de subvenționare a agricultorilor. Astfel, spune ministrul, fermierii nu vor avea nicio interdicție la semănat.

Declarațiile oficialului au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„(…) De ce vorbeam despre productivitate la briefingul de presă, din care au rupt ăia din context (…). Era vorba că noi trebuie să regionalizăm R. Moldova (…). Noi trebuie să venim cu recomandări pentru agricultorii din centrul, sudul și nordul R. Moldova, care culturi se pretează cel mai bine ca să aibă randament și efect economic, pentru că una dintre componentele de bază este productivitatea. Agricultorul din centru de la Băcioi și cu cel din Ștefan-Vodă au avut aceleași modalități de prelucrare a solului, au folosit aceleași tipuri de fertilizare și îngrășăminte. Unul a avut peste 500 de milimetri precipitații, unul a avut până în 200-250, unul a avut 2,9 și unul a avut 6,5. Tu ai făcut aceleași cheltuieli (…). Cât este de rentabil să faci această activitate în sudul R. Moldova? Despre aceste tipuri de recomandări, plus soiuri, hibrizi, culturi, evident, toate vor fi cu caracter recomandabil, pentru că nu există nicio altă modalitate de a interzice unui agent economic să-și planteze. Asta să fie foarte clar și nu există niciun fel de proiect de lege de interzicere. Eu vorbeam în general despre niște lucruri importante (…).

(…) Vreau să spun tuturor care s-au lamentat că nu poate să fie niciun fel de interdicție la semănat. Seamănă ce vrei, cum vrei. Noi o să venim cu recomandări. Evident că toate recomandările se vor regăsi în politicile de subvenționare pentru că pe noi ne interesează ca agenții economici din R. Moldova, din sudul țării, să nu falimenteze (…). Noi o să venim cu recomandări în privința tipurilor de culturi care trebuie să fie semănate. Pe noi ne interesează ca agenții economici din sudul R. Moldova să fie pe profit, pentru că an de an se repetă povestea sărăciilor și ei găsesc întotdeauna factori externi care fără doar și poate au influențat rezultatul lor (…)”, a declarat Vladimir Bolea.

Luni, 28 august, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, a declarat în cadrul unui briefing de presă că „probabil o să urmeze la nivel de lege să stabilim că, dacă în regiunea în care tu cultivi porumb, precipitațiile sunt sub 550-600 de milimetri, tu nu trebuie să pui porumb”. Declarația poate fi văzută de la minutul 28:57.

„Ministerul Agriculturii este foarte bine ancorat în realitățile economice ale agricultorilor din R. Moldova (…). În toamnă o să apară iarăși, în sudul R. Moldova, probleme în legătură cu culturile agricole de grupa a doua – floarea-soarelui poate mai puțin, dar în special porumbul. Sincer să fiu, pentru toată lumea este clar că, în ultimii 2000 de ani, în sudul țării, precipitațiile sunt la nivel de 200-300 de milimetri, iar porumbul are nevoie de 580-600 de milimetri ca să crească.

Probabil o să urmeze la nivel de lege să stabilim că, dacă în regiunea în care tu cultivi porumb, precipitațiile sunt sub 550-600 de milimetri, tu nu trebuie să pui porumb. O să ajungem la nivelul ăsta, pentru că dacă tu nu ai agronom care să-ți spună lucrul acesta, noi la nivel de lege centralizat o să-ți spunem că tu nu poți să pui porumb în sudul țării. Și asta nu e de ieri, e de 2000 de ani (…)”, a spus Vladimir Bolea.

Ministrul a mai menționat că situația în agricultură rămâne a fi una extrem de complicată. Potrivit lui, Guvernul a convenit asupra unei acțiuni prioritare, de a aloca fondului de subvenționare 200 milioane de lei din fondul de rezervă, bani care vor fi distribuiți pentru acordarea ajutorului către fermieri. Astfel, fondul de subvenționare a ajuns la cifra de 1 miliard 800 de milioane de lei.