Muncești legal în Turcia?  Vei putea beneficia de pensie 

Guvernul de la Chișinău a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului în domeniul securității sociale dintre R. Moldova şi R. Turcia, semnat la 5 mai 2017.Scopul Acordului este asigurarea unui cadru de garanţii sociale pentru lucrătorii migranţi din R. Moldova care domiciliază şi/sau desfăşoară o activitate de muncă pe teritoriul unuia sau al ambelor state contractante. Astfel, moldovenii care au desfăşurat o activitate temporară de muncă în Turcia vor putea beneficia de pensie pentru limita de vârstă din acest stat și de alte prestaţii sociale: indemnizaţii de maternitate, ajutoare de şomaj, indemnizaţii pentru incapacitate temporară de muncă, pensii și indemnizații de dizabilitate, ajutoare de deces, pensii de urmaş.

La stabilirea şi calcularea pensiei, fiecare țară va aplica legislaţia naţională în domeniu și va achita pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

R. Moldova a semnat acorduri de securitate socială cu 13 state membre ale UE, 11 dintre care sunt deja aplicate.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Asta e o mare realizare pentru cei cari muncesk akolo. Asta e bine, ca lumea nu de foae verde so dus in pribezhie, ci ca sa scoata un banut. Pentru copi, pentru nepoti, pentru zile negre sau sa aiba la batrinete, sa nu stea cu mina intinsa pe la papertea si usa biserici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *