Principală  —  Ştiri  —  Social   —   MSMPS: În fiecare an, peste…

MSMPS: În fiecare an, peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral

În Republica Moldova, anual peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral, acesta fiind principala cauză de handicap pentru populația adultă. 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC – ului sunt persoane social active. Totodată, AVC – ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici, notează Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale(MSMPS).

Ziua Mondială de Prevenire a Accidentului Vascular Cerebral este marcată anual pe 29 octombrie, pentru a spori gradul de conştientizare a populaţiei asupra acestei probleme de sănătate, care reprezintă una din cauzele principale de deces şi invaliditate la nivel mondial. Campania din acest an își propune să îndemne populația să facă mișcare pentru a preveni accidentul vascular cerebral (AVC).

Accidentul vascular cerebral este o problemă de sănătate majoră, cu implicaţii socio-economice importante, care afectează în special persoanele de vârste înaintate, însă, cu o frecvenţă mai mică, aceasta apare şi la tineri. Aproximativ 75% din cazurile de AVC sunt înregistrate la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și aproximativ 1/3 din pacienți mor în primul an de la debut. În țările europene, rata mortalității prin AVC este de 300 pacienți/100.000 locuitori. În SUA, anual aproximativ 795.000 din populație, suferă un nou AVC.

În Republica Moldova, anual peste 10 mii de moldoveni suferă un accident vascular cerebral, acesta fiind principala cauză de handicap pentru populația adultă. 13% dintre pacienți sunt de vârstă aptă de muncă, iar o treime din victimele AVC – ului sunt persoane social active. Totodată, AVC – ul reprezintă a doua cauză de apariţie a demenţei, depresiei şi cea mai frecventă cauză de epilepsie la vârstnici.

Recunoașterea imediată a semnelor unui accident vascular cerebral este extrem de importantă, întrucât intervenția precoce este crucială în cazul AVC. Astfel, orice pacient care dezvoltă brusc asimetrie a feței, scădere de forță musculară cu slăbiciune a unui braț sau/și a unui picior, tulburare de vorbire sau tulburare de coordonare a membrelor trebuie să se prezinte de urgență la spital.

Potrivit MSMPS, în Republica Moldova, se atestă o tendință de micșorare a mortalității prin bolile cerebrovasculare: de la 181,6 cazuri la 100 mii locuitori în 2009 până la 146,1 cazuri la 100 mii în 2019, iar în mediu anual nivelul de mortalitate scade cu circa 7 cazuri la 100 mii.

Totodată, studiile arată că până la 80% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc, inclusiv monitorizarea hipertensiunii arteriale, adoptarea unei alimentații sănătoase, renunţarea la fumat și practicarea activităţii fizice.

Acțiunile de prevenire și reducere a acțiunii factorilor de risc ar contribui, de asemenea, la realizarea obiectivelor globale de a reduce bolile cardiovasculare, cancerul, diabetul și alte cauze semnificative de deces și suferință la nivel mondial.

Potrivit Planului European de Acțiune privind prevenirea AVC pentru anii 2018-2030, se prevede că până în anul 2030 țările vor contribui la:

  • Reducerea numărului absolut de accidente vasculare cerebrale în Europa cu 10%.
  • Acoperirea cu tratament a 90% dintre pacienții cu accident vascular cerebral din Europa într-o unitate de AVC ca primul nivel de îngrijire.
  • Implementarea pe deplin a strategiilor naționale pentru intervențiile multisectoriale de sănătate publică, promovând și facilitând un stil de viață sănătos și reducând factorii de mediu (inclusiv poluarea aerului), socio-economici și educaționali care cresc riscul de accident vascular cerebral.