Principală  —  IMPORTANTE   —   Modificările operate la legea cu…

Modificările operate la legea cu privire la avocatură, promulgate de președinta Sandu

Modificările la Legea cu privire la avocatură au fost promulgate joi, 10 iunie, de către președinta R. Moldova, Maia Sandu. Potrivit șefei statului, respectivele modificări la lege „urmează să soluționeze problemele din sistemul avocaturii”.

Într-o postare pe Facebook, președinta Sandu a menționat că „va cere noului Parlament să revizuiască anumite prevederi” din proiectul de Lege cu privire la avocatură care, potrivit ei, creează controverse.

„Am promulgat modificările la Legea cu privire la avocatură. Am luat această decizie după ce, săptămâna trecută, am discutat prevederile noii legi cu reprezentanții comunității avocaților din Republica Moldova. A fost o dezbatere utilă și necesară, de vreme ce unele dintre modificările propuse au provocat dezacorduri între reprezentanții breslei – un fapt firesc într-o societate democratică. Am hotărât să promulg noua versiune a legii după ce am ascultat opiniile pro și contra ei și am luat act de potențialele riscuri, dar și beneficii ale acesteia. Este o lege care urmează să soluționeze unele probleme din sistemul avocaturii. În același timp, vom cere noului Parlament să revizuiască anumite prevederi care creează controverse, cum ar fi cele care țin de accederea în profesia de avocat”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Proiectul de modificare a Legii  cu privire la avocatură urmărește creșterea echității și transparenței de accedere în profesia de avocat. Proiectul prevede ca persoanele care au cel puțin 10 ani vechime în funcția de judecător sau procuror, precum și cele care dețin titlu de doctor, să fie scutite doar de la efectuarea stagiului, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie (de calificare). Până la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților.

Pentru avocatul stagiar contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta caracter oneros, excluzându-se în acest mod tentativele de comercializare a contractelor de efectuare a stagiului profesional, precum și sporirea nivelului abilităților și capacităților acumulate de avocatul stagiar pe parcursul perioadei efectuării stagiului. Încălcarea acestei reguli va atrage la rândul să răspunderea disciplinară.

În aceeași ordine de idei, întru sporirea eficienței stagiului profesional efectuat și dobândirea unor abilități practice în domeniul specific de activitate, avocatul stagiar va avea dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional.

Totodată, prin intermediul proiectului, se propune ca avocatului stagiar să i se permită acordarea asistenței juridice garantate de stat pe cauze civile.

Proiectul prevede oferirea unui temei legal avocatului stagiar de a obține cunoștințe și deprinderi practice în domeniul acordării asistenței juridice în materia dreptului penal, procesual penal și contravențional, în perioada efectuării stagiului.