• Ministrul Educației critică municipalitatea pentru modul în care a fost inaugurat Hramul Chișinăului: „Îndemn autoritățile să nu practice duble standarde”

  Ministrul Educației critică municipalitatea pentru modul în care a fost inaugurat Hramul Chișinăului: „Îndemn autoritățile să nu practice duble standarde”
  de
  vizualizări
  15 octombrie 2020 | 14:02

  Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, critică autoritățile municipale pentru modul în care au fost inaugurate ceremoniile de sărbătorire a Hramului Chișinăului și le recomandă să nu folosească standarde duble, în contextul pandemiei COVID-19.

  „Îndemn autoritățile locale să nu practice duble standarde: pe de-o parte să ia măsuri drastice în școli (care pot fi înțelese și care trebuie respectate), iar pe de alta, să organizeze evenimente cultural-distractive, care sunt foarte greu de monitorizat din punctul de vedere al prevenției. E datoria mea să protejez și cadrele didactice, motiv pentru care nu doresc ca din cauza unor evenimente publice incomplet sau insuficient pregătite și organizate, să avem focare de infecție în instituțiile de învățământ”, susține ministrul Șarov.

  Șeful de la Educație insistă asupra obligației fiecăruia de a se proteja și de a-i proteja pe cei din jur, precizând că un părinte infectat cu COVID-19 poate cauza închiderea instituțiilor de învățământ.

  „În contextul pandemiei, vreau să reamintesc importanța părinților în viața școlii: părinți infectați înseamnă o mare probabilitate de a avea copii infectați, iar asta duce la instituții de învățământ închise sau luarea deciziei neplăcute de a purta masca pe tot parcursul zilei la școală, ceea ce produce, evident, un disconfort. De altfel, mulți părinți își manifestă nemulțumirea către minister față de obligativitatea purtării măștii pe durata orelor în municipiul Chișinău. Lor le transmit că aceasta este decizia strict a autorităților locale, care nu a fost consultată cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”, se arată în mesajul ministrului Educației, Igor Șarov.

  Amintim că ceremoniile de sărbătorire a Hramului Chișinăului au fost inaugurate în scuarul Catedralei, cu participarea a sute de persoane. Internauții s-au arătat revoltați de încălcarea normelor de protecție anti-COVID-19 în timp ce capitala este în cod roșu epidemiologic. Mai ales că la eveniment au participat edilul capitalei, Ion Ceban, președintele țării aflat în plină campanie electorală, Igor Dodon și Mitropolitul Moldovei, Vladimir.

  Zeci de persoane s-au adunat în scuar, depășindu-se cu mult limita de 50 de oameni care se pot aduna în cadrul unei manifestații publice. În plus, din imagini se vede că lumea nu a respectat distanța socială. În program a fost și un eveniment de omagiu al medicilor care au luptat și luptă cu pandemia.

  De menționat că, nu este pentru prima dată când ministrul Educației critică acțiunile conducerii țării, în contextul pandemiei COVID-19.

  VIDEO/ Reacția dură a ministrului Educației la vizita lui Dodon în școli, fără mască: „Trebuie să dea explicații. E o insultă la adresa profesorilor, părinților și elevilor”

  La mijlocul lunii septembrie acesta a criticat decizia președintelui Igor Dodon de a face campanie în instituțiile de învățământ și declara că șeful statului ar trebui să dea explicații pentru faptul că a intrat în sălile de clasă fără a purta masca de protecție, conform prevederilor înaintate de către autorități

  În replică, Igor Dodon i-a recomandat ministrului să se documenteze, precizând că și-a scos mască pentru a face poze. Totodată, acesta a menționat că „dacă aș dori, mâine ar fi demis. Răbdăm puțin, totul vine la timpul său”.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  DOC/ Deputați PAS sesizează CC în legătură cu Legea cu privire la CSM: „CSM a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”

  Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca au depus miercuri, 28 octombrie, o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu Legea cu privire la Consiliul Superio…
  DOC/ Deputați PAS sesizează CC în legătură cu Legea cu privire la CSM: „CSM a devenit un instrument de-a lui Dodon prin care s-a (re)capturat justiția la fel ca și pe timpul Plahotniuc”

  Cetățenii R. Moldova ar putea călători fără vize în Brazilia

  Regimul de vize cu Brazilia urmează a fi abolit pentru cetățenii R. Moldova. Comisia politică externă și integrare europeană a aprobat, în ședința de miercuri, desfășurată on-line, avizul consultativ de inițier…
  Cetățenii R. Moldova ar putea călători fără vize în Brazilia

  Amenzi de peste 300 de mii de lei și 145 de încălcări constatate de către ANI, în primele 9 luni din 2020

  În primele 9 luni ale anului 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a aplicat amenzi de peste 300 de mii de lei. Datele se conțin în Raportul de activitate pentru perioada ianuarie-septembrie 2020, pu…
  Amenzi de peste 300 de mii de lei și 145 de încălcări constatate de către ANI, în primele 9 luni din 2020

  LIVE/ Ședința CEC. 13 subiecte pe ordinea de zi

  Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc miercuri, 28 octombrie, în ședință. Pe agendă sunt programate 13 subiecte. 11:00 Președintele CEC, Dorin Cimil, explică modul în care se va desfășura…
  LIVE/ Ședința CEC. 13 subiecte pe ordinea de zi

  Oficial. Actualul ministrul de Externe, Oleg Țulea, agreat pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Ungaria

  Actualul ministrul al Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova, Oleg Țulea, a fost propus pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Ungaria. Comisia politică ext…
  Oficial. Actualul ministrul de Externe, Oleg Țulea, agreat pentru funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Ungaria

  Cehia raportează 15.663 de noi cazuri de coronavirus, cel mai mare număr zilnic înregistrat până acum – Reuters

  Cehia a raportat 15.663 de noi cazuri de coronavirus înregistrate la 27 octombrie, acesta fiinf cel mai mare număr zilnic de până acum, au arătat miercuri datele Ministerului Sănătății din Cehia, citat de Reute…
  Cehia raportează 15.663 de noi cazuri de coronavirus, cel mai mare număr zilnic înregistrat până acum – Reuters