Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Ministrul Educației critică municipalitatea pentru…

Ministrul Educației critică municipalitatea pentru modul în care a fost inaugurat Hramul Chișinăului: „Îndemn autoritățile să nu practice duble standarde”

Igor Șarov, doctor-conferențiar, ex-ministru al Educației, rector USM

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, critică autoritățile municipale pentru modul în care au fost inaugurate ceremoniile de sărbătorire a Hramului Chișinăului și le recomandă să nu folosească standarde duble, în contextul pandemiei COVID-19.

„Îndemn autoritățile locale să nu practice duble standarde: pe de-o parte să ia măsuri drastice în școli (care pot fi înțelese și care trebuie respectate), iar pe de alta, să organizeze evenimente cultural-distractive, care sunt foarte greu de monitorizat din punctul de vedere al prevenției. E datoria mea să protejez și cadrele didactice, motiv pentru care nu doresc ca din cauza unor evenimente publice incomplet sau insuficient pregătite și organizate, să avem focare de infecție în instituțiile de învățământ”, susține ministrul Șarov.

Șeful de la Educație insistă asupra obligației fiecăruia de a se proteja și de a-i proteja pe cei din jur, precizând că un părinte infectat cu COVID-19 poate cauza închiderea instituțiilor de învățământ.

„În contextul pandemiei, vreau să reamintesc importanța părinților în viața școlii: părinți infectați înseamnă o mare probabilitate de a avea copii infectați, iar asta duce la instituții de învățământ închise sau luarea deciziei neplăcute de a purta masca pe tot parcursul zilei la școală, ceea ce produce, evident, un disconfort. De altfel, mulți părinți își manifestă nemulțumirea către minister față de obligativitatea purtării măștii pe durata orelor în municipiul Chișinău. Lor le transmit că aceasta este decizia strict a autorităților locale, care nu a fost consultată cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării”, se arată în mesajul ministrului Educației, Igor Șarov.

Amintim că ceremoniile de sărbătorire a Hramului Chișinăului au fost inaugurate în scuarul Catedralei, cu participarea a sute de persoane. Internauții s-au arătat revoltați de încălcarea normelor de protecție anti-COVID-19 în timp ce capitala este în cod roșu epidemiologic. Mai ales că la eveniment au participat edilul capitalei, Ion Ceban, președintele țării aflat în plină campanie electorală, Igor Dodon și Mitropolitul Moldovei, Vladimir.

Zeci de persoane s-au adunat în scuar, depășindu-se cu mult limita de 50 de oameni care se pot aduna în cadrul unei manifestații publice. În plus, din imagini se vede că lumea nu a respectat distanța socială. În program a fost și un eveniment de omagiu al medicilor care au luptat și luptă cu pandemia.

De menționat că, nu este pentru prima dată când ministrul Educației critică acțiunile conducerii țării, în contextul pandemiei COVID-19.

VIDEO/ Reacția dură a ministrului Educației la vizita lui Dodon în școli, fără mască: „Trebuie să dea explicații. E o insultă la adresa profesorilor, părinților și elevilor”

La mijlocul lunii septembrie acesta a criticat decizia președintelui Igor Dodon de a face campanie în instituțiile de învățământ și declara că șeful statului ar trebui să dea explicații pentru faptul că a intrat în sălile de clasă fără a purta masca de protecție, conform prevederilor înaintate de către autorități

În replică, Igor Dodon i-a recomandat ministrului să se documenteze, precizând că și-a scos mască pentru a face poze. Totodată, acesta a menționat că „dacă aș dori, mâine ar fi demis. Răbdăm puțin, totul vine la timpul său”.