Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministerul de Externe al R.…

Ministerul de Externe al R. Moldova își exprimă solidaritatea cu Polonia, după explozia unui proiectil care a luat viața a doi oameni

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) de la Chișinău își exprimă solidaritatea cu Polonia, în legătură cu exploziile din comuna poloneză Przewodów de la granița cu Ucraina. Potrivit MAEIEI, Chișinăul rămâne în contact cu autoritățile de la Varșovia, care stabilesc circumstanțele producerii exploziilor.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene își exprimă solidaritatea cu Polonia urmare a exploziilor de pe teritoriul său produse în după amiaza zilei de 15 noiembrie.

Rămânem în contact cu autoritățile de la Varșovia, care stabilesc circumstanțele producerii acestora.

În legătură cu decesul a două persoane în satul polonez Przewodów de la granița cu Ucraina, ministrul Nicu Popescu a transmis omologului său polonez Rau Zbigniew cele mai sincere condoleanțe familiilor îndurerate ale victimelor inocente”, se arată într-o reacție a Ministerului de externe de la Chișinău.

Miercuri, 15 noiembrie, presa din Polonia a scris că două rachete au explodat într-o localitate din Polonii, lângă granița cu Ucraina, iar premierul Poloniei a convocat o ședință de urgență a Comitetului de Securitate Națională. După ședință, ministerul polonez de externe a confirmat că în noaptea de marți spre miercuri un „proiectil de fabricație rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a spus într-o conferință de presă că guvernul crește nivelul de alertă al armatei ca răspuns la explozia de lângă granița cu Ucraina. De asemenea, Polonia ia în considerare invocarea articolului 4 din tratatul NATO, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller.

Conform Articolului 4, toate deciziile NATO sunt luate prin consens, după discuții și consultări între țările membre. Aliații pot face schimb de opinii și informații și pot discuta probleme înainte de a ajunge la un acord și de a lua măsuri. Ancheta cu privire la explozia care a ucis 2 persoane în apropierea graniței cu Ucraina este în desfășurare, a mai spus oficialul.

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că „este puțin probabil” ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliații săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacție. Declarația lui Biden a fost făcută după o întâlnire de urgență cu ceilalți lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a spus că este vorba despre o „provocare deliberată pentru a escalada situația”. „Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”, arată ministerul.