Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Joe Biden spune că e…

Joe Biden spune că e „puțin probabil” ca racheta care a atins Polonia să fi fost trasă din Rusia: „Informațiile preliminare contestă acest lucru”

Președintele american Joe Biden a declarat miercuri că „este puțin probabil” ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliații săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacție. Declarația lui Biden a fost făcută după o întâlnire de urgență cu ceilalți lideri ai G7, organizată în marja summitului G20, care are loc în Bali, Indonezia, conform Reuters.

Președintele american a adăugat că există informații care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia.

„Există informații preliminare care contestă acest lucru. Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet, dar este puțin probabil, din linia traiectoriei, să fi fost trasă din Rusia, dar vom vedea”, a declarat președintele SUA

Președintele american a subliniat că investigațiile asupra incidentului sunt în desfășurare.

„Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă granița cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat. Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflați în jurul mesei (reuniunii G7)”, a asigurat Biden.”.

Miercuri, 15 noiembrie, presa din Polonia a scris că două rachete au explodat într-o localitate din Polonii, lângă granița cu Ucraina, iar premierul Poloniei a convocat o ședință de urgență a Comitetului de Securitate Națională. După ședință, ministerul polonez de externe a confirmat că în noaptea de marți spre miercuri un „proiectil de fabricație rusă” a ajuns pe teritoriul său, ucigând două persoane.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a spus într-o conferință de presă că guvernul crește nivelul de alertă al armatei ca răspuns la explozia de lângă granița cu Ucraina. De asemenea, Polonia ia în considerare invocarea articolului 4 din tratatul NATO, a spus purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Müller.

Conform Articolului 4, toate deciziile NATO sunt luate prin consens, după discuții și consultări între țările membre. Aliații pot face schimb de opinii și informații și pot discuta probleme înainte de a ajunge la un acord și de a lua măsuri. Ancheta cu privire la explozia care a ucis 2 persoane în apropierea graniței cu Ucraina este în desfășurare, a mai spus oficialul.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a spus că este vorba despre o „provocare deliberată pentru a escalada situația”. „Nu au existat lovituri asupra țintelor din apropierea graniței dintre Ucraina și Polonia cu arme rusești. Resturile publicate de presa poloneză de la scena din Przewodow nu au nimic de-a face cu armele rusești”, arată ministerul.