Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Mesajul ambasadorului Daniel Ioniță de…

Mesajul ambasadorului Daniel Ioniță de Ziua Națională a României: „În această zi de mare sărbătoare este momentul să privim cu gratitudine către trecut și cu speranță în viitor”

privesc.eu

De Ziua Națională a României, ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a venit cu un mesaj. Oficialul spune că „în această zi de mare sărbătoare este momentul să privim cu gratitudine către trecut și cu speranță în viitor”.

Mesajul ambasadorului României în R. Moldova

„Sunt onorat să mă adresez Dumneavoastră în acest moment de o deosebită importanță istorică și cu o încărcătură emoțională specială, profundă – sărbătorirea Zilei Naționale a României. Anul acesta, celebrăm 103 ani de la Marea Unire, moment de importanță astrală, când inimile tuturor locuitorilor provinciilor românești au bătut la unison. Nu vom conteni să afirmăm că 1 decembrie 1918 a fost un moment de referință în istoria modernă a României, o dovadă incontestabilă a atașamentului poporului român față de valorile libertății, unității, echității sociale, democrației, respectului reciproc și toleranței. Acestea sunt, de fapt, valorile cheie pe care România le promovează și astăzi, cu consecvență în plan intern, precum și în politica sa externă. Totodată, Marea Unirea de la 1918, pe lângă faptul că va rămâne, poate, cea mai sublimă pagină de istorie a României, a fost și o stare de spirit în care s-au regăsit în armonie interesele tuturor etniilor din provinciile istorice românești.

Și, așa cum am mai afirmat și cu alte ocazii, în această zi de mare sărbătoare este momentul să privim cu gratitudine către trecut și cu speranță în viitor. Dragi prieteni, se cuvine să ne referim și la stadiul relațiilor bilaterale profunde și speciale dintre România și Republica Moldova, care reprezintă fundamentul acelor speranțe și perspective despre care aminteam anterior. Acum aceste speranțe sunt revigorate odată cu rezultatul alegerilor prezidențiale de anul trecut și celor parlamentare anticipate din iunie 2021, care prin votul democratic și liber exprimat al cetățenilor au adus la putere în Republica Moldova veritabile forțe pro-europene și pro-reformă.

Pe acest fond, au fost reluate, cu optimism și așteptări renăscute, contactele bilaterale la cel mai înalt nivel, atât în plan executiv, cât și pe platforma parlamentară. Președinții României și ai Republicii Moldova, Excelențele Lor domnul Klaus Werner Iohannis și doamna Maia Sandu s-au întâlnit în ultimul an deja de 4 ori, ultima data cu prilejul vizitei oficiale la București a doamnei Președintă Maia Sandu, la 23 noiembrie 2021, când au fost semnate o Foaie de Parcurs și un Acord pentru recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice”, a declarat Daniel Ioniță.

Românii din toate colțurile lumii sărbătoresc miercuri, 1 decembrie, Ziua Națională a României. Peste Prut, după un an de pauză, militarii vor defila din nou pe sub Arcul de Triumf. Participă 1.500 de militari, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice. În zona oficială, accesul va fi permis doar cu certificat verde. Spectatorii la ceremonii trebuie să poarte mască de protecţie şi să respecte regulile anti-COVID-19. De la ora 5.00 au intrat în vigoare și restricții de circulație, scrie Digi 24.

Presa din România notează că aproximativ 1.500 de militari și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Telecomunicații Speciale și Administrația Națională a Penitenciarelor, la care se alătură militari străini, cu aproximativ 100 de mijloace tehnice participă de la ora 11.00, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcului de Triumf din Bucureşti.