Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu anunță cărei organizații…

Maia Sandu anunță cărei organizații va dona premiul de 30 de mii de euro de la Timișoara

Sursă foto: Facebook/ Dominic Fritz

Președinta Maia Sandu anunță luni, 19 februarie, că va dona premiul bănesc în valoare de 30 de mii de euro, care însoțea distincția „Timişoara pentru Valori Europene”, Asociației Obștești „Prietena Mea”, fondată de Ludmila Adamciuc.

Ludmila Adamciuc este mama unei fetițe de șase ani pe nume Beatrice, diagnosticată cu sindromul Down. Asociația Obștească „Prietena Mea” are misiunea de a crește gradul de acceptare a dizabilităților prin informare, sensibilizare și abilitare atât a părinților copiilor cu nevoi speciale, cât și a societății.

«Prietena Mea» este vocea copiilor cu sindromul Down și promovează incluziunea lor, ca ei să trăiască în familii și comunități armonioase. Fiecare copil are nevoie de dragostea celor din jur pentru a crește, a se dezvolta și a fi fericit”, argumentează alegerea Maia Sandu.

Ludmila Adamciuc și fiica ei Beatrice. Captură foto: prietenamea.com

Pentru noi aceasta reprezintă o recunoaștere acordată misiunii noastre de a contribui la sporirea gradului de acceptare a dizabilității prin informare, sensibilizare și abilitare atât a părinților copiilor cu dizabilități, cât și a societății. Aceasta ne onorează profund și vă mulțumim pentru încredere”, a scris fondatoarea asociației.

Urmează să folosim resursele ca pe un catalizator pentru continuarea muncii noastre în promovarea acceptării diversității.

În 2019, Ludmila a fost premiată de către Organizația Națiunilor Unite (ONU) din R. Moldova pentru activism remarcabil în domeniul drepturilor omului.

Ludmila a creat „ABC-darul egalității”: „Cele 30 de istorioare au scopul de a cultiva empatia, toleranța și diversitatea în inima fiecărui copil, dar și de a oferi un instrument părinților în explicarea acestor noțiuni delicate. Cu fiecare literă vei descoperi că diferențele dintre ea și orice alt copil sunt mai mult aparențe, iar noi toți, locuitorii acestui pământ, suntem egali în diversitatea noastră”.

Pe 8 ianuarie, Maia Sandu a declarat că dat fiind avizul pozitiv al Centrului Național Anticorupție (CNA), banii ar urma să fie donați.

„Timişoara pentru Valori Europene”

Pe 13 ianuarie, Maia Sandu s-a aflat în România, unde a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, recompensat cu 30 de mii de euro.

Distincția „Timişoara pentru Valori Europene” a fost înfiinţat, în 2023, printr-o unanimă Hotărâre a Consiliul local. Premiul onorează personalităţi recunoscute pe plan internaţional care promovează sau apără valorile europene în interiorul şi în afara Uniunii Europene. Cei 30 000 euro sunt din contribuţiile unor companii timişorene.

În juriu au fost:

  • Scriitorul român Mircea Cărtărescu;
  • Judecătoarea Curţii Penale Internaţionale de la Haga, Iulia Motoc;
  • Directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, Cristian Măcelaru;
  • Delegata permanentă a României pe lângă UNESCO, Simona Miculescu;
  • Regizoarea şi scenarista Anca Miruna Lăzărescu;
  • Scriitoarea Adriana Babeţi (Timişoara);
  • Primarul Timişoarei Dominic Fritz

Membrii juriului și-au argumentat decizia, spunând: „Vocea europeană a Maiei Sandu reuşeşte să se audă clar şi tare atât acasă cât şi în toate capitalele internaţionale. A iniţiat un amplu proces de reformă şi de promovare diplomatică prin care a obţinut încrederea partenerilor europeni dar nu numai, că R. Moldova se află pe parcurs ireversibil spre Uniunea Europeană”.