Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Maia Sandu a oferit o…

Maia Sandu a oferit o distincție de stat scriitorului român Mircea Cărtărescu

Foto: Facebook/ Mircea Cartarescu

Șefa statului Maia Sandu i-a conferit „Ordinul de Onoare” scriitorului român Mircea Cărtărescu, aflat pentru prima dată într-o vizită la Chișinău, de ziua Ziua națională a lecturii.

Potrivit decretului semnat de președinta R. Moldova, ordinul i-a fost acordat lui Cărtărescu „în semn de înaltă apreciere a activității de creație, pentru merite excepționale în afirmarea literaturii române în lume, precum și pentru contribuție substanțială la dezvoltarea și promovarea dialogului cultural dintre R. Moldova și România”.

cărtărescu by Ziarul de Gardă

În R. Moldova este marcată miercuri, 14 februarie, Ziua națională a lecturii, zi în care s-a născut poetul Grigore Vieru. Majoritatea manifestărilor din cadrul Campaniei Naționale de Lectură au fost preconizate pentru zilele de 12-16 februarie.

Momentul inedit al Campaniei din acest an ține de prezența la Chișinău, pentru prima dată, a scriitorilor Mircea Cărtărescu și Ioana Nicolaie din România. Pe 14 februarie, începând cu ora 18:00, Mircea Cărtărescu se va întâlni cu cititorii săi în cadrul unui eveniment public organizat de Teatrul Național „Mihai Eminescu” și moderat de scriitorul Emilian Galaicu-Păun. Discuția va fi transmisă în direct de posturile Moldova 1 și TVR Moldova, și se va încheia cu o sesiune de autografe. Intrarea la eveniment este liberă. 

Născut la 1 iunie 1956 la București, având la activ scrieri de proză, poezie, critică literară, eseistică și publicistică, Mircea Cărtărescu este, astăzi, unul dintre cei mai premiați și cei mai traduși scriitori români contemporani. A semnat și a publicat peste 30 de volume, care au fost traduse în 23 de limbi, fiind înaintat de două ori de către Uniunea Scriitorilor din România la Premiul Nobel pentru Literatură.

Mircea Cărtărescu a fost unul dintre cei șapte jurați care i-au oferit Maiei Sandu premiul „Timişoara pentru Valori Europene”, recompensat cu 30 000 de euro.