Principală  —  IMPORTANTE   —   Mai mulți preoți din Bălți…

Mai mulți preoți din Bălți au fost internați în spital cu Covid-19, după ce au participat la o slujbă comună: A participat și Episcopul Marchel. Ce spun medicii

Mai mulți preoți, care au ținut o slujbă într-o Biserică din Bălți, în perioada când activitățile religioase în interiorul lăcașelor sfinte erau interzise în contextul prevenirii răspândirii pandemiei de Covid-19, au fost diagnosticați cu noul coronavirus și sunt internați la spital. La slujba respectivă a participat și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Potrivit surselor ZdG, la 3 iunie curent, un grup de preoți din Bălți a oficiat o slujbă în Biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena din oraș.

În ciuda restricțiilor impuse de către autoritățile centrale în legătură cu prevenirea infecției cu Covid-19, care prevedeau că activitățile religioase pot fi desfășurate doar în aer liber și cu participarea restrânsă a enoriașilor, slujba, organizată cu prilejul hramului Bisericii în care slujesc preoții vizați, a fost ținută în interiorul lăcașului sfânt. La slujbă a participat și Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel.

Astfel, la câteva zile, pe lângă Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, care acum patru zile ar fi fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, alți câțiva preoți care au participat la slujba din 3 iunie, au fost diagnosticați cu Covid-19.

Solicitat de ZdG, vicedirectoarea medicală a IMSP Spitalul Clinic Bălți, Ala Condrea, ne-a confirmat că pe parcursul ultimelor două săptămâni, în instituția medicală au fost internați mai mulți preoți, fiind ulterior diagnosticați cu Covid-19.

Sunt mai mulți, câțiva preoți internați, toți sunt din Bălți. Au o evoluție medie, grav-medie, nu sunt în stare critică, sper să avem o dinamică pozitivă, ca să iasă cu bine și fără complicații. Ei au fost internați în diferite perioade de timp, nu au fost internați toți odată. Au fost internați și pe parcursul săptămânii trecute și acum la zilele de odihnă, sâmbătă și duminică”, ne-a comunicat vicedirectoarea Spitalului din Bălți.

Ziarul de Gardă a apelat pentru o reacție în acest sens și la secretarul eparhial, Petru Ciunciuc, care ne-a spus inițial că nu poate discuta, iar ulterior nu a mai răspuns la apelurile telefonice.

Fără succes a fost și interacțiunea cu Episcopul Marchel, care, fără a mai asculta întrebările, ne-a răspuns scurt: „Cu Ziarul de Gardă nu colaborăm nicidecum pentru atitudinea dvs antibisericească. Așa că, ori vă schimbați, or, eu nu știu”.

La 16 martie curent, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, iar odată cu ea autoritățile de la Chișinău au impus și mai multe restricții, printre care și sistarea slujbelor în bisericile din țară.

La 15 mai, odată cu expirarea stării de urgență, autoritățile au anunțat că slujitorii bisericilor vor putea ține slujbe în aer liber și cu participarea unui număr restrâns de enoriași, iar abia din 5 iunie vor putea oficia slujbe și în interiorul lăcașelor sfinte cu respectarea tuturor măsurile de siguranță și protecție pentru prevenirea infecției cu Covid-19.