Principală  —  IMPORTANTE   —   În încercarea de a confirma…

În încercarea de a confirma faptul că Episcopul Marchel ar fi fost infectat cu noul coronavirus: ce spune fața bisericească și Mitropolia

Faptul că Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel, ar fi fost testat pozitiv la noul coronavirus, a constituit subiect de știre pentru mai multe instituții mass-media. În timp ce vestea a fost pe larg mediatizată, nici Marchel, dar nici alte fețe bisericești, nu au venit cu o poziție clară la acest subiect.

ZdG a încercat să obțină o confirmare sau informare oficială, însă fără succes. Episcopul Marchel ne-a comunicat că nu colaborează cu ZdG, invocând că redacția ar avea o „atitudine antibiserisească”, administrația Episcopiei nu s-a arătat disponibilă să discute cu reporterii, iar reprezentanții Mitropoliei au precizat că nu ar fi de competența lor să se intereseze de „starea de sănătate a cuiva”.

Știrea despre faptul că Marchel a fost infectat cu noul coronavirus a fost publicată inițial de către nordnews.md, care făcea referire la surse din sistemul medical din municipiu. Fața bisericească a interzis însă redacției publicarea informației respective: „Eu vă interzic să publicați așa știre. Măi, măi, o să stea soarele dacă Episcopul Marchel s-a îmbolnăvit”.

După ce știrea a fost pe larg mediatizată, ZdG a încercat să obțină o confirmate oficială din partea secretarului Mitropoliei, Vadim Cheibaș, care ne-a comunicat însă că starea de sănătate a acestuia nu constituite un domeniu de activitate al Mitropoliei.

Vadim Cheibaș

„Ar fi bine să îl contactați pe el sau administrația Episcopiei de Bălți și Fălești, fiindcă este o entitate administrativă separată de Mitropolia Chișinăului a Întregii Moldove și noi nu avem cum și de ce să întrebăm sau să ne interesăm de starea de sănătate a cuiva. Suntem un organ care administrează din punct de vedere canonic biserica ortodoxă din Moldova. Suntem la curent cu subiectele legate de viața bisericească, iar starea de sănătate nu sunt domeniul nostru de activitate”, a precizat Vadim Cheibaș.

Dat fiind faptul că nici Mitropolia nu infirmă sau confirmă informațiile, am decis să încercăm să îl apelăm telefonic, din nou, pe Episcopul Marchel, deși anterior, acesta nu a răspuns la apelurile noastre. De această dată fața bisericească ne-a răspuns la apel, doar că ne-a aruncat o singură acuzație, iar ulterior a închis telefonul, fără a mai răspunde la apelul repetat.

Fără un răspuns am rămas și din partea secretarului eparhial, Petru Ciunciuc, care ne-a spus că nu poate discuta și a închis telefonul, iar ulterior nu a mai răspuns la apeluri.


Acum o lună, Marchel spunea că virusul a fost „născocit” și a îndemnat oamenii să nu accepte un eventual vaccin, care, conform specialiștilor, ar urma să apară pe piață abia peste un an.

„Nu este un tratament, ci pericolul cel mare pentru om ca chip și asemănare a lui Dumnezeu. Vaccinul este punctul final al globaliștilor sataniști pentru care au și născocit coronavirusul, atribuindu-i caracteristici mult mai strașnice decât sunt ele într-adevăr. Vaccinul produs de globaliști și reclamat tot pe banii lor este capcana ce ne lipsește de libertate”, afirma acesta.

Vadim Cheibaș, secretar al Mitropoliei, precizează că declarațiile particulare ale unor fețe bisericești „nu reprezintă și nu reflectă poziția oficială a Bisericii ortodoxe în Moldova”.