• MAEIE a răspuns la cele mai frecvente întrebări privind intrarea pe teritoriul Republicii Moldova

  MAEIE a răspuns la cele mai frecvente întrebări privind intrarea pe teritoriul Republicii Moldova
  de
  vizualizări
  16 iulie 2020 | 05:30

  În situația în care circulația persoanelor este afectată de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene(MAEIE) a publicat răspunsurile la cele mai frecvente întrebări privind intrarea pe teritoriul Republicii Moldova.

  Pentru cetățenii R. Moldova

  1. Sunt cetăţean al Republicii Moldova, iar soţul/soţia este cetăţean străin. I se va permite soţului/soţiei intrarea în Republica Moldova?

   Da. Membrilor de familie ai cetăţenilor Republicii Moldova li se permite intrarea în ţară, cu obligaţia respectării regimului de autoizolare pentru o perioadă de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.
  2. Sunt cetăţean al Republicii Moldova, dar actele moldoveneşti sunt expirate. Mi se va permite intrarea în Republica Moldova în baza paşaportului valabil al altui stat?
   În cazul în care persoana prezintă la intrarea în țară pașaportul sau buletinul de identitate moldovenesc expirat, reprezentantul poliției de frontieră verifică în baza de date identitatea și apartenența acesteia la cetățenia Republicii Moldova și, dacă datele se confirmă, permite intrarea cetățeanului în țară.
  3. Sunt cetăţean al Republicii Moldova, dar nu am niciun act moldovenesc. Mi se va permite intrarea în Republica Moldova în baza paşaportului valabil al altui stat?
   În situația când persoana prezintă la intrare în țară pașaportul român, bulgar sau al altui stat, dar declară că deține și cetățenia Republicii Moldova fără a demonstra aceasta printr-un act de identitate moldovenesc, reprezentantul poliției de frontieră verifică în baza de date identitatea persoanei și, în caz dacă se confirmă apartenența acesteia la cetățenia Republicii Moldova, îi permite intrarea în țară ca cetățean moldovean.
  4. Sunt cetăţean al Republicii Moldova aflat temporar peste hotare şi doresc să revin în Republica Moldova. Voi fi obligat să stau în autoizolare la intrarea în ţară?
   Da. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.
  5. Excepţie de la obligaţia autoizolării:În cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligaţi să respecte regimul de autoizolare o perioada de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate, următoarele categorii de persoane:
   –  conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi persoane, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren;
   –  persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
   –  elevii/studenţii, înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de peste hotarele ţării noastre, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior;
   –  persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ;
   –  lucrătorii transfrontalieri;
   –  membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
   –  persoanele în tranzit.

  6. Care sunt condiţiile stabilite pentru tranzitarea Republicii Moldova?

  Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova va fi efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere ale frontierei de stat:

  • –  Giurgiuleşti – Galaţi, rutier – Giurgiuleşti – Reni, rutier;
  • –  Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Leuşeni-Albiţa, rutier;
  • –  Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
  • –  Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Palanca-Maiaki – Udobnoe, rutier.Aceste culoare de tranzit pot fi utilizate pentru tranzitare în ambele direcţii. În cazul tranzitării veţi primi un act privind itinerarul de tranzitare şi timpul necesar acordat pentru ieşirea din Republica Moldova.

  7. Doresc să vin în Republica Moldova pe cale terestră. Care sunt punctele de trecere a frontierei de stat active?
  În vederea diminuării răspîndirii infecţiei de coronavirus mai multe puncte de trecere ale frontierei de stat şi-au sistat activitatea.

  8. Mă aflu în regim de autoizolare la domiciliu, dar îmi trebuie să plec peste hotare. Este posibil?
  Nu. Este interzisă, până la data de 1 august 2020, părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.

  9. Ce se întîmplă dacă nu respect regimul de autoizolare la domiciliu?

  Nerespectarea regimului de autoizolare la domiciliu va servi temei pentru atragerea persoanei vinovate la răspundere contravenţională şi/sau penală.

  Pentru cetățenii străni

  1. Sunt cetăţean străin/apatrid şi doresc să intru în Republica Moldova. Este posibil pe perioada pandemiei?

  Nu. Până la data de 1 august 2020, este interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor cu următoarele excepţii:

  • –  membrii de familie ai cetăţenilor RM;
  • –  persoanele care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un documentechivalent permisului de şedere eliberat de autorităţi;
  • –  persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent;
  • –  membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • –  persoanele în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare. Itinerarul tranzitării este stabilit de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (a se vedea punctul 4);
  • –  persoanele care călătoresc din motive de sănătate şi umanitare, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
  • –  lucrătorii transfrontalieri;
  • –  conducătorii auto şi personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează transportarea mărfurilor, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren.
  1. Fac parte din categoria persoanelor cărora li se permite intrarea în Republica Moldova. Trebuie să respect un regim de autoizolare la intrarea în ţară?
   Da. Persoanele care traversează frontiera de stat pe sensul de intrare în Republica Moldova vor completa, în mod obligatoriu fişa epidemiologică, precum şi vor semna declaraţia pe propria răspundere de a respecta regimul de autoizolare o perioadă de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate.
  2. Excepţie de la obligaţia autoizolării:
   În cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligaţi să respecte regimul de autoizolare o perioadă de 14 (paisprezece) zile în locurile determinate, următoarele categorii de persoane:
   • –  conducătorii auto şi personalul de deservire a vehiculelor rutiere de transport marfă şi persoane, echipajele şi personalul de deservire ale aeronavelor/navelor, brigăzile şi personalul de deservire ale garniturilor de tren;
   • –  persoanele care călătoresc din motive de sănătate sau umanitar, inclusiv însoţitorul, după caz (cu prezentarea documentelor confirmative);
  • –  elevii/studenţii, înmatriculaţi în unităţile/instituţiile de învăţământ de peste hotarele ţării noastre, care au de susţinut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învăţământ gimnazial/liceal/învăţământ superior;
  • –  persoanele care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document confirmativ;
  • –  lucrătorii transfrontalieri;
  • –  membrii misiunilor diplomatice şi ai oficiilor consulare acreditate în Republica Moldova, ai organizaţiilor/misiunilor internaţionale, precum şi membrii familiilor acestora sau personal care poate asigura ajutor umanitar;
  • –  persoanele în tranzit.

  4. Care sunt condiţiile stabilite pentru tranzitarea Republicii Moldova?

  Tranzitarea teritoriului Republicii Moldova va fi efectuată direct, fără oprire, prin următoarele culoare instituite între punctele de trecere ale frontierei de stat:

  • –  Giurgiuleşti – Galaţi, rutier – Giurgiuleşti – Reni, rutier;
  • –  Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Leuşeni-Albiţa, rutier;
  • –  Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Tudora-Starokazacie, rutier;
  • –  Aeroportul Internaţional Chişinău, aerian – Palanca-Maiaki – Udobnoe, rutier.Aceste culoare de tranzit pot fi utilizate pentru tranzitare în ambele direcţii. În cazul tranzitării veţi primi un act privind itinerarul de tranzitare şi timpul necesar acordat pentru ieşirea din Republica Moldova.

   5. Doresc să vin în Republica Moldova pe cale terestră. Care sunt punctele de trecere a frontierei de stat active?

   În vederea diminuării răspîndirii infecţiei de coronavirus mai multe puncte de trecere ale frontierei de stat şi-au sistat activitatea.

   6. Mă aflu în regim de autoizolare la domiciliu, dar îmi trebuie să plec din ţară. Este posibil?
   Nu. Este interzisă, până la data de 1 august 2020, părăsirea teritoriului Republicii Moldova pentru persoanele aflate în regim de autoizolare la domiciliu.
   7. Ce se întîmplă dacă nu respect regimul de autoizolare la domiciliu?Nerespectarea regimului de autoizolare la domiciliu va servi temei pentru atragerea persoanei vinovate la răspundere contravenţională şi/sau penală.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Alte șase persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus

  Alte șase decese provocate de infecția COVID-19 au fost confirmate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale(MSMPS), astăzi, 8 august ducând bilanțul morților la nivel național la 841. Potrivit MSMP…
  Alte șase persoane au pierdut lupta pentru viață din cauza noului tip de coronavirus

  ULTIMA ORĂ! Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. Alte 453 de persoane, testate pozitiv

  Alte 453 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi, 8 august, în Republica Moldova, dintre care 6 în Transnistria. Numărul total de cazuri în Transnistria- 1610. Din numărul total de cazu…
  ULTIMA ORĂ! Numărul cazurilor noi de COVID-19 rămâne ridicat. Alte 453 de persoane, testate pozitiv

  Au fost aprobate Reglementările-cadru speciale privind punerea în aplicare a Instrucțiunii de pregătire pentru redeschidere și reluare a activității instituțiilor de educație timpurie

  Ministerul Educației, Culturii și Cercetării(MECC) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale(MSMPS) au semnat ordinul comun referitor la aprobarea Reglementărilor-cadru speciale privind punerea în a…
  Au fost aprobate Reglementările-cadru speciale privind punerea în aplicare a Instrucțiunii de pregătire pentru redeschidere și reluare a activității instituțiilor de educație timpurie

  Certificatul de deces. Cum se eliberează, de către cine și în ce temei

  Unul dintre subiectele intens discutate în pandemia de COVID-19 a fost cel legat de falsificarea actelor de deces a persoanelor infectate cu noul tip de coronavirus. ZdG a publicat mai multe articole în care a…
  Certificatul de deces. Cum se eliberează, de către cine și în ce temei

  USMF a publicat rezultatele intermediare ale concursului de admitere pentru anul de studii 2020-2021

  În data de 7 august, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a publicat on-line rezultatele intermediare ale concursului de admitere pentru anul de studii 2020-2021.  Gheorghe Harea,…
  USMF a publicat rezultatele intermediare ale concursului de admitere pentru anul de studii 2020-2021

  DOC/ Directorul Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, a fost suspendat din funcție

  Directorul Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, a fost suspendat din funcție. O dispoziție în acest sens a fost semnată ieri, 7 august, de primarul capitalei, Ion Ceban. Totodată, pe perioada suspendării,…
  DOC/ Directorul Regiei Autosalubritate, Eugeniu Axentiev, a fost suspendat din funcție