Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședință extraordinară la Parlament.…

LIVE Ședință extraordinară la Parlament. Deputații examinează instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile

Deputații se întrunesc joi, 20 ianuarie, în ședință extraordinară pentru a examina solicitarea Guvernului cu privire la adoptarea hotărârii referitoare la instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile. Solicitarea Guvernului vine după ce compania Moldovagaz a primit o scrisoare de la concernul rus Gazprom prin care a fost anunțată despre posibilitatea sistării livrărilor de gaze naturale către R. Moldova începând cu 21 ianuarie, ora 8:00, în cazul neachitării integrale a consumului curent până pe 20 ianuarie.

Proiectul ordinii de zi a sesiunii extraordinare include proiectul de Hotărâre cu privire la declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova pentru o perioadă de 60 de zile.

Potrivit prim-ministrei Gavrilița instituirea stării de urgență în sectorul energetic pe întreg teritoriul R. Moldova pentru o perioadă de 60 de zile este primordială pentru a asigura furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale pentru consumatorii R. Moldova.

În context, Kremlinul consideră că situația dintre Gazprom și R. Moldova este una exclusiv comercială și nu politică. Detalii aici

La 18 ianuarie, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a fost informat de către Gazprom că acesta a remis notificare către Moldovagaz, potrivit căreia în cazul în care Moldovagaz nu va achita 50% din costul gazelor naturale contractate pentru luna ianuarie (63 de milioane de dolari), Gazprom va demara acțiuni privind sistarea livrărilor de gaze naturale începând cu 21 ianuarie, ora 8:00.

Conform contractului încheiat între Moldovagaz și Gazprom, SA „Moldovagaz” în calitate de cumpărător trebuie să achite sau să transfere până la data de 20 a fiecărei luni plata pentru consumul gazelor naturale furnizate consumatorilor în luna precedentă precum și costul a 50% din volumul estimat sau prognozat a fi furnizat consumatorilor în luna curentă.