Principală  —  Ştiri  —  Social   —   LIVE/ Mai mulți oameni s-au…

LIVE Mai mulți oameni s-au adunat în portul Giurgiulești pentru a opri exportul de grâu: „Camioanele tot vin și vin cu grâu”

Sursa foto: bila-tsercva.all.biz

Mai mulți oameni au protestat la intrarea în portul Giurgiulești luni, 29 martie, „pentru a opri exportul ilegal de grâu”. Aceștia au blocat câteva camioane încărcate cu grâu, iar la fața locului a intervenit poliția.

Președintele Partidului Politic Democrația Acasă”, Vasile Costiuc, susține că statul a semnat un contract cu un agent economic pentru a păstra rezerva de stat.

„Împreună cu mai mulți oameni din satele din jur am blocat exportul grâului. Poliția a venit la comanda lui Voicu (…) Am primit informații că se fură din rezerva de stat. Sâmbătă am stat toată ziua la Florești, la Gura Camencii. Cu regret, nu a mai venit nimeni din autoritățile pe care le considerăm noi autorități, ca să stabilească dacă este așa. Eu nu am dreptul să verific acte (…) Statul a semnat un contract cu un agent economic pentru a păstra rezerva de stat. Patru ani se păstrează rezerva de stat. În fiecare an se completează. Acest agent economic „Trans-Oil”, monopolistul de pe piața cerealelor are exclusiv un contract preferențial să înnoiască rezervele fără a le vinde sau a le cumpăra. Au pus pus o garanție bancară în statul ăsta și ei vând cereale când acum prețul este foarte bun la Bursa Internațională, cu obligația ca în toamnă, în luna octombrie sau noiembrie să întoarcă în rezervele de stat aceeași cantitate, cu aceeași calitate. Băieții fac bani, nu-i interesează nimic. Eu sunt sigur că ei nu au o Hotărâre de Guvern”, a spus Costiuc.

21:57 Grâul se fură din țară”, a spus un om prezent la manifestație.

21:50 La fața locului a intervenit șeful IP Cahul pentru a-i preveni pe cei prezenți la manifestație să respecte normele anti-COVID-19. Dvs. încălcați regulamentul circulației rutiere”.

21:33 Președintele partidului Democrația Acasă”, Vasile Costiuc: Au venit aici 100 de oameni la îndemnul meu să ne apărăm neamul. Acum vreau să-l întreb pe cel care a făcut declarații în Parlament că totul e în regulă. Cum este în regulă? Oamenii ăștia de ce au ieșit aici dacă totul este în regulă? (…) Aici sunt vreo 5000 de tone de grâu”.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat luni, 29 martie, că a solicitat Guvernului luni, 29 martie, să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Anunțul despre solicitarea făcută către Guvern a fost făcut de șefa statului printr-o postare pe Facebook.

În postare, președinta R. Moldova menționează că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.

În cadrul unui briefing de presă, deputatul fracțiunii Platforma DA Alexandru Slusari a vorbit luni, 29 martie, despre faptul că recent a fost eliberată o cantitate de grâu alimentar din rezervele materiale de stat.

„Nu am înțeles, după ce criteriu a fost eliberat acest grâu din rezerva de stat agentului economic. Nu este clar de ce doar acest agent economic a primit 16 mii de tone de grâu. El are și domeniul de panificație, dar are și alte domenii de activitate. Noi considerăm imperios necesar ca în următoarea perioadă, prioritatea în cadrul procesului de împrospătare a grâului din rezervele de stat să fie atribuită domeniului de panificație, astfel încât să nu admitem majorarea prețurilor la pâine, mai ales la pâine socială.

Potrivit lui Slusari, Guvernul ar urma să propună împrospătarea cu decalaj în timp a peste 20 de mii de tone de grâu alimentar din rezervele materiale de stat.