Principală  —  IMPORTANTE   —   Laborator pentru testarea la COVID-19…

Laborator pentru testarea la COVID-19 în regiunea transnistreană: „Am putea să nu cunoaștem situația reală”

Așa-zile autorități din autoproclamata republică moldovenească nistreană (rmn) insistă asupra necesității efectuării testelor pentru depistarea virusului COVID-19 într-un laborator din regiunea transnistreană, iar oficialii de la Chișinău anunță că acest lucru ar putea deveni în curând posibil. În același timp, directorul executiv al asociației „Promo-LEX” atenționează despre limitarea accesului în stânga Nistrului și faptul că autoritățile de la Chișinău ar putea să fie lipsite de posibilitatea de a afla situația reală din regiune.

Într-un comunicat plasat vineri, 3 aprilie, pe pagina așa-zisului lider de la Tiraspol este menționat că au avut loc discuții despre necesitatea unui laborator în regiune, deoarece „centrul moldovenesc, fizic, nu poate examina mai mult de 30 de probe ale transnistrenilor zilnic”. La fel, mai este scris despre ideea procurării testelor standard și express.

Astăzi, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că „ieri, inclusiv pe platforma ANSP, au fost instruiți șapte specialiști din regiunea din stânga Nistrului pentru a operaționaliza laboratorul din această regiune, cu oferirea, clar că, a testelor pentru a realiza testarea persoanelor suspecte”.

Și președintele R. Moldova, Igor Dodon, a afirmat că este examinată „posibilitatea atestării unui laborator la Tiraspol, pentru ca ei să facă testele pe loc”.

„Testele preluate de la locuitorii din stânga Nistrului se examinează la laboratorul din Chișinău. Din 2957 de teste totale, 281 au fost preluate din stânga Nistrului; ieri – 23, alaltăieri – 39. Noi avem o conlucrare foarte bună cu cei din stânga Nistrului, chiar dacă auzim unele critici din partea acestora, dar în tot ceea ce ține de COVID-19 avem o abordare comună, Testele se prelevează acolo și se aduc la Chișinău. Din câte cunosc, doar o persoană în stare gravă din transnistria se află în spitalele de pe malul drept al Nistrului, restul sunt în stânga Nistrului”, a declarat șeful statului, adăugând că „suntem gata să acordăm ajutor în continuare, pentru că sunt cetățenii noștri și trebuie să avem grijă de toți”.

În context, directorul executiv al asociației „Promo-LEX”, Ion Manole, susține că un centru de analiză la Tiraspol, practic, ar lipsi comunitatea, autoritățile noastre de orice posibilitate de a cunoaște situația reală din stânga Nistrului.

„Nu este normal ca un teritoriu să fie închis pentru avocați, jurnaliști, diplomați, pentru că fără o monitorizare nu putem să vedem și înțelegem problemele ce au loc. Acest teritoriu nu este un spațiu privat al unui grup de persoane sau al unei persoane, pe acest teritoriu avem sute de mii de cetățeni care au aceleași drepturi și lipsa monitorizării situației este o problemă pe care autoritățile le-au ignorat. Nu sunt împotrivă să avem la Tiraspol puncte de testare, dar este important ca accesul specialiștilor de la Chișinău și al celor internaționali să fie nelimitat”, a precizat acesta pentru ZdG.

El subliniază că autoritățile noastre nu au niciun mesaj față de cetățenii din stânga Nistrului, care nu au acces la informații, nu cunosc eforturile din partea Chișinăului, mai ales că „administrația de la Tiraspol nu a îngropat securea războiului nici măcar în timp de pandemie. Materialele din presa lor sunt foarte violente, războinice și cetățenii, evident, nu cunosc eforturile de la Chișinău în ceea ce privește combaterea răspândirii epidemiei”.

„Aș propune Chișinăului să folosească instrumentele pe care le are în prezent. Chișinăul ar putea solicita sprijinul partenerilor internaționali, ca în imediata apropiere de această regiune transnistreană să fie create anumite centre de triere și, respectiv, într-un timp foarte scurt, Chișinăul ar putea atrage și resursele financiare, și suport medical din partea partenerilor noștri”, sugerează Manole.

De asemenea, directorul executiv al „Promo-LEX” amintește că „Tiraspolul continuă să creeze obstacole foarte serioase și, practic, să încercuiască localitatea Cocieri, unde au fost plasate 18 posturi, blocând circulația locuitorilor, ei au ocupat o parte din sat”.

Conform unui comunicat emis de Biroul pentru reintegrare, reprezentantul politic din partea Chișinăului pentru problema transnistreană, Cristina Lesnic, a invitat reprezentanții Tiraspolului în grupul de lucru la nivel de experți pentru ocrotirea sănătății la o reuniune în format videoconferință în contextul pandemiei noului coronavirus COVID-19. O scrisoare în acest sens a fost expediată astăzi atât Tiraspolului, cât și Misiunii OSCE în Moldova și reprezentanților mediatorilor și observatorilor în formatul „5+2”.

„La ședința din 9 aprilie curent se planifică discutarea modului de interacțiune cu reprezentanții Tiraspolului în contextul situației epidemiologice actuale”, este menționat în comunicat.

Până vineri, 3 aprilie, în R. Moldova au fost înregistrate 591 de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, dintre care 36 în regiunea transnistreană.