• ads
 • VIDEO/ Întrebări din partea cetățenilor. Cu câți lei pe lună trăiesc socialiștii

  VIDEO/ Întrebări din partea cetățenilor. Cu câți lei pe lună trăiesc socialiștii

  Ieri, 14 ianuarie, în cadrul Consiliului Republican al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, reporterii Ziarului de Gardă au adresat câteva întrebări din partea cetățenilor membrilor socialiști.

  Întrebat dacă cunoaște cât costă un kg de cartofi, Vasile Chirtoca, membru PSRM, a spus să îi adresăm această întrebare soției sale.

  (…) Am trăit în Uniunea Sovietică, îmi plăcea mai mult atunci, cu socialismul și comunismul. Eu am fost mai fericit atunci. Dacă noi construim capitalismul, noi trebuie în primul rând să susținem oamenii de afaceri, a spus Vasile Chirtoca, membru PSRM.

  Primarul general de Chișinău, Ion Ceban, a spus că în general că nu știe care este prețul unui kg de cartofi, întrucât soția sa gestionează cheltuielile.     

  Eu nu prea reușesc să merg pe la magazine, a spus Ceban.

  Primarul a evitat să spună de câți lei are nevoie familia sa pentru a trăi timp de o lună.

  Deputatul socialist Anatolie Labuneț spune că 1.000 de lei îi ajung pentru cheltuielile lunare pe care le are el și soția sa. 

  Nu prea mult. Aproximativ, cu soția, poate 1000 de lei. Eu cunosc cât costă un kg de cartofi – 20-25 de lei, Anatalie Labuneț, membru PSRM.

  Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS) în prima jumătate a anului 2019, minimul de existență în Republica Moldova a constituit în medie pe lună 2 028 de lei. Acesta sumă ar urma să asigure pentru o persoană volumul minim de consum al bunurilor materiale şi a serviciilor pentru satisfacerea necesităţilor principale, menţinerea sănătăţii şi pentru susţinerea viabilităţii omului.

  BNS informează că pe categorii de populaţie, valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 2 181 lei. Respectiv, pentru bărbații minimul de existență ar fi de 2 355 lei, pe când pentru femei – 1 985 de lei.

  Minimul de existenţă pentru copii constituie în medie 1 927 de lei.

  Datele BNS mai arată că salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în semestrul I 2019 a însumat 7 113 lei, respectiv acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă ar fi de 3,3 ori.

  Pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1 726 de lei, susține BNS, pe când valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2019, a constituit 1 895 de lei, respectiv, acoperirea minimului de existenţă pentru această categorie de populaţie este la nivel de 109,8%.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Parlamentul a votat joi, 9 iulie, în lectură finală proiectul de lege cu privire la răspunderea și cerințele de asigurare a operatorilor aerieni și a operatorilor de aeronave. Potrivit noii legi, operatorii aer…
  Cerințele de asigurare minime pentru daunele produse pasagerilor, bagajelor și mărfurilor, votate de Parlament

  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  „Ștefan Gațcan trebuie să-și dea demisia”. Asta a declarat deputatul Platformei DA, Vasile Năstase, care susține că revenirea docorului-deputat în Parlamentul de la Chișinău este „o rușine”. Parlamentarul a mai…
  Deputat PPDA, despre faptul că Gațcan este păzit de SPPS: „Gațcan merge și la veceu cu Furculiță. Este păzit ca nimeni să nu discute cu el”

  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Monitorul Oficial al Republicii Moldova va fi editat atât în format electronic, cât și în format tipărit, cu aceeași forță juridică. Parlamentul a aprobat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii pri…
  Monitorul Oficial va fi digitalizat

  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  Moțiunea simplă împotriva politicilor guvernamentale în domeniul sănătății nu a fost susținută în plenul Parlamentului de la Chișinău. Pentru respingerea moțiunii au votat deputații PSRM și PDM. După ce ministr…
  Moțiunea simplă împotriva politicilor în domeniul sănătății a fost respinsă de Parlament

  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Vineri, 10 iulie, Uniunea Europeană va aproba eliberarea tranșei a doua din asistența macrofinanciară, în valoare de 30 milioane de euro, pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut de către lidera PAS, Maia Sandu,…
  A treia tranșă din asistența macrofinanciară, în valoare de 40 mln euro, din partea UE, anulată. Anunțul făcut de lidera PAS

  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS în 8 zile

  În opt zile, începând cu 1 iulie curent, reprezentanții Casei Naționale de Asigurări Sociale (CNAS) a recepționat aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limita de vârstă. Astfel, până la 8 i…
  Aproape 8 mii de cereri pentru reexaminarea pensiei pentru limită de vârstă, recepționate de CNAS  în 8 zile