Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Începe sesiunea de bacalaureat 2023:…

Începe sesiunea de bacalaureat 2023: Peste trei mii de elevi din țară susțin pe 2 iunie primul examen

Peste 3 000 de elevi sunt așteptați astăzi, 2 iunie, la primul examen din sesiunea de bacalaureat, anul de studii 2022 – 2023. Potrivit unui Ordin al Ministerul Educației și Cercetării, pe 2 iunie elevii alolingvi vor susține examenul la Limba și literatura română. Proba de examen va avea loc în 57 de centre de bacalaureat din țară, dintre care 24 sunt în municipiul Chișinău, potrivit Ministerul Educației.

Ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, a menționat ziua de 2 iunie marchează începutul sesiunii de bacalaureat 2023 la care vor participa circa 18 400 de absolvenți.

Președinta țării, Maia Sandu, a adresat un mesaj de susținere pentru toți absolvenții, menționând că examenele de absolvire sunt „o oportunitate de a demonstra adevăratul potențial și un punct de control în călătoria de învățare pe tot parcursul vieții”.

„Ați parcurs cu succes un traseu plin de descoperiri în gimnaziu, liceu, școală profesională sau colegiu. Azi vă pregătiți de examene și sunteți copleșiți de emoții și griji. Examenele de absolvire sunt o oportunitate de a vă demonstra adevăratul potențial și un punct de control în călătoria voastră de învățare pe tot parcursul vieții. Dacă ați legat prietenie cu cartea, munca și disciplina, cu certitudine dețineți cunoștințele și abilitățile necesare pentru a excela la aceste examene. Vă încurajez să rămâneți calmi și încrezători. Indiferent de rezultat, viitorul fiecăruia dintre voi este plin de posibilități nenumărate”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Educației a declarat că educația de calitate este indispensabilă în calea noastră spre integrarea europeană, iar examenul național de bacalaureat este un element important în evaluarea și creșterea calității educației.

Standardele înalte de corectitudine și transparență contribuie la creșterea nivelului de pregătire a absolvenților de liceu și calitatea profesioniștilor care acced pe piața muncii.

(…) Dragi absolvenți, astăzi începe perioada când veți culege roadele cunoștințelor acumulate în cadrul orelor petrecute în sălile de clasă și a competențelor formate prin implicare în activitățile curriculare și extracurriculare. (…) Noi, Ministerul Educației și Cercetării, Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare și toți cei implicați în procesul de organizare și desfășurare a examenului național de bacalaureat, vom depune și în continuare toate eforturile pentru a asigura o evaluare corectă, transparentă și cu menținerea standardelor de înaltă calitate”, se arată în mesajul transmis de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală.

Potrivit Ordinului Ministerului Educației, urătorul examen din sesiunea de bacalaureat va avea loc pe 6 iunie la limba de instruire.