Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În raionul Strășeni „se observă…

În raionul Strășeni „se observă o creștere îngrijorătoare” a cazurilor de scabie, anunță Centrul de sănătate publică Chișinău

De la începutul lunii martie, pe teritoriul raionului Strășeni se observă o „creștere îngrijorătoare” a numărului de cazuri de scabie sau cum i se spune în popor râie, anunță Centrul de sănătate publică Chișinău, din subordinea Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), responsabil de situația epidemiologică din municipiul Chișinău, precum și din raioanele Ialoveni, Criuleni, Străşeni şi Dubăsari.

Astfel, potrivit Centrului de sănătate publică Chișinău, numărul de cazuri de scabie crește de la 10 cazuri în luna ianuarie – la 16 cazuri în luna martie. De asemenea, potrivit Centrului, se observă o creștere de trei ori mai mare în anul 2023 a numărului de cazuri la scabie, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022.

„Majoritatea cazurilor de scabie sunt înregistrate printre locuitorii din localitățile rurale. În special, 70% dintre aceste cazuri, sunt printre copiii cu vârstele cuprinse între 3 și 17 ani, din ei 63% sunt din grupurile organizate în instuțiile de educație timpurie, iar 27% în instituțiile de învățământ preuniversitar”, anunță Centrul de sănătate publică Chișinău.

Scabia este o boală extrem de contagioasă. Responsabilii din sănătate susțin că îmbolnăvirile sunt favorizate de igiena precară, suprapopulare, vulnerabilitate socială, dar şi de anumite colectivități (grădinițe, internate, spitale, aziluri, închisori, case de copii).

„Scabia este o infestație cutanată și poate să apară la orice vârstă, afectând în egală măsură atât bărbații, cât și femeile. Însă, populația cea mai vulnerabilă este reprezentată de copii, bătrâni și de cei cu imunitate compromisă.

Persoanele apropiate pot fi purtătoare ale bolii, fără a prezenta simptome (purtător sănătos) și, astfel, pot contamina persoanele din anturajul lor. Pentru a evita o recidivă, tratarea anturajului și a mediului este esențială”, explică Centrul de sănătate publică Chișinău.

La apariția erupțiilor cutanate specifice, responsabilii din sănătate îndeamnă să vă adresați pentru consultație și tratament la medicul specialist sau la medicul de familie.