Principală  —  Ştiri  —  Social   —   În fața Parlamentului a fost…

În fața Parlamentului a fost instalat „Panoul Rușinii – Inamicii Presei”

Centrul pentru Jurnalism Independent din Moldova (CJI) a instalat astăzi, 11 mai, „Panoul Rușinii – Inamicii Presei” în scuarul Parlamentului.

Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost organizat în semn de protest față de tentativele de limitare a libertății de exprimare. Locurile de pe acest panou au revenit unor demnitari ale căror atitudini, inițiative legislative sau mod de comportament au fost calificate drept tentative de limitare a libertății de exprimare și de restricționare a activității jurnaliștilor din Moldova în perioada 3 mai 2015 – 3 mai 2016.

„Această acțiune am organizat-o cu scopul de a responsabiliza politicienii și de a le readuce aminte de problemele cu care s-au confruntat jurnaliștii pe parcursul anului trecut. Este vorba, în primul rând, de accesul limitat la informație. Astfel, pe panoul Rușinii am inclus mai multe cazuri ce țin de îngrădirea jurnaliștilor la anumite acțiuni/locuri, modificarea cadrului legislativ sau tentative de modificare a altor legi care ar putea obstrucționa presa, declarații făcute de unii politicieni care contravin unor principii democratice. Vrem să responsabilizăm politicienii”, a declarat Nadine Gogu, directoarea Centrului pentru Jurnalism Independent.

Menționăm că printre cei care sunt considerați inamicii presei se numără: Mihai Ghimpu, Ilan Șor, Vlad Filat, Marian Lupu, Renato Usatîi, Alexandru Jizdan.

Amintim că mâine, 12 mai, începând cu ora 9:00, la Casa Presei, toți reprezentanții mass-media sunt chemați la un amplu Marș al Solidarității Presei. „Prin această acțiune pașnică, vrem să demonstrăm cât de solidari sunt cei, care reprezintă breasla jurnalistică, deși activează în redacții diferite, dar și să le reamintim celor de la guvernare că presa nu este țintă a politicienilor”, susțin reprezentanții CJI.