Principală  —  Ştiri  —  Social   —   PAS și PPDA au depus…

PAS și PPDA au depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele președintelui CA, Dragoș Vicol

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) și Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”(PPDA) au depus astăzi, 26 martie, o sesizare la Procuratura Generală(PG) împotriva șefului Consiliului Audiovizualului(CA), Dragoş Vicol. Se întâmplă după ce acesta a emis la 24 martie o dispoziție prin care impune presei audiovizuale o serie de obligații privind felul în care abordează subiectul pandemiei cu noul coronavirus pe perioada stării de urgență.

„În sesizare, solicităm Procuraturii să investigheze faptele lui Vicol în temeiul articolului 328 din Codul Penal „Excesul de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu”, infracțiune ce este pasibilă cu 6-10 ani de privațiune de libertate și interdicția de a ocupa o funcție publică timp de 10-15 ani. Nimeni nu are dreptul să încalce drepturile fundamentale ale democrației, mai ales în aceste momente grele pentru Republica Moldova și întreaga lume”, se arată în declarația PAS.

În context, și lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că „este ilegală și sfidătoare dispoziția Președintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile din țară. Libertatea gândirii, a opiniei și cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgență, asediu sau război nu pot fi limitate. Cu cât mai obiectivă va fi informația oferită publicului larg, cu atât șansele noastre de a scăpa de urgie vor fi mai mari.

Cerem să se revadă cât mai urgent deciziile respective și să se revină în câmpul legalității. Starea de urgență nu înseamnă abuz, călcarea în picioare a Constituției, a legilor acestei țări şi a drepturilor fundamentale ale omului.”

Totodată, și deputatul PPDA, Vasile Năstase, a depus o sezizare la PG în acest sens.

„Individul care a încercat să pună căluș presei audiovizuale prin semnarea unui act unipersonal ilegal: „Domnul procuror general are mult de lucru ținând cont de faptul că năravurile unora prind la curaj în ultimul timp. Iar domnul Chicu ar putea să-l dea afară pe unul dintre aceştia (preşedntele CA) pentru a demonstra că nu-i ține umbrela politică deasupra capului!”, a susținut Năstase.

Dispoziția emisă la 24 martie stipulează că pe durata stării de urgență presa audiovizuală trebuie să prezinte obligatoriu poziția oficială a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova și Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ca fiind „cele mai avizate și mai competente în materia respectivă”, iar prezentatorii/moderatorii/ redactorii trebuie să renunțe „unilateral la enunțarea și favorizarea neavizată atât a propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19”.

Dispoziția a generat critici în rândul jurnaliștilor și ONG-urilor de media, care au calificat-o drept „abuz” și „cenzură” a autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale din Republica Moldova.