Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul de la Chișinău a…

Guvernul de la Chișinău a aprobat semnarea unui acord privind îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor: confirmarea deschiderii Guvernului Japoniei de a oferi Guvernului R. Moldova un grant de circa 15 milioane de euro

sursa: IGSU

Guvernul de la Chișinău a aprobat miercuri, 30 iunie, semnarea dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul Japoniei a Acordului de grant, privind îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor.

Potrivit proiectului de hotărâre, acordul, întocmit prin schimb de note, reprezintă confirmarea deschiderii Guvernului Japoniei de a oferi Guvernului R.Moldova cu titlu de grant mijloace financiare în valoare de 1,55 miliarde yeni japonezi, adică circa 15 milioane de euro.

„Am decis de comun acord că astăzi în cadrul ședinței Guvernului vom examina un singur punct al agendei propuse spre examinare. Având în vedere că zilele acestea la Chișinău se află o delegație din Japonia, care gestionează proiectele de asistență oferite de Guvernul japonez țării noastre considerăm necesar să aprobăm în regim de urgență o hotărâre de Guvern, care să-i permită MAI să acceseze un nou grant voluminos pentru R.Moldova”, a declarat premierul interimar Aureliu Ciocoi.

Proiectul privind îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor presupune acordarea mijloacelor financiare pentru achiziția unor bunuri – 10 autoscări și 9 autospeciale de intervenție la incendii și descarcerare. Proiectul mai prevede și servicii – instruirea pompierilor și salvatorilor moldoveni.

„O decizie în urma căreia o să beneficieze cetățenii R.Moldova, în special colegii de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a menționat ministrul de Interne, Pavel Voicu.

Acordul de grant va intra în vigoare la data recepționării de către Guvernul Japoniei a notificării în scris din partea Guvernului R.Moldova privind finalizarea tuturor procedurilor, se arată în proiectul hotărârii de Guvern.