Principală  —  IMPORTANTE   —   Furculiță, despre inaugurarea cu panglică…

Furculiță, despre inaugurarea cu panglică roșie a unui veceu: „Mi-am adus aminte de veceul din curtea școlii în care eu am învățat… să ne fi amenajat un bloc sanitar cineva, îl întâmpinam cu flori și busuioc”

Deputatul socialist, Corneliu Furculiță, a comentat cazul de la Hiliuți, Râșcani, unde un deputat, președintele de raion, primarul satului și directoarea școlii au tăiat o panglică roșie, ținută de doi elevi, pentru a inaugura un veceu în cadrul instituției de învățământ. Acesta însă critică reacțiile apărute ieri în presă dar și pe rețelele de socializare. Mai mult, Furculiță susține că „nu vede nimic ridicol în participarea unui președinte de raion și a unui deputat, ales în acea circumscripție, la procesul de modernizare a blocului sanitar, inclusiv la verificarea lucrărilor”.

Corneliu Furculiţă

Am urmărit cu mare atențiile reacțiile în presă cu ocazia deschiderii blocului sanitar din instituția de învățămînt din satul Hiliuți raionul Rîșcani. Și mi-am adus aminte de veceul din curtea școlii în care eu am învățat: inspiram aer și zbugheam de colo ca racheta, iar toată lumea după miros știa de unde venim.

Să ne fi amenajat un bloc sanitar cineva, îl întîmpinam cu flori și busuioc. Și vreau să le spun bloggerilor și internauților, care fac pipi în apartamente confortabile, că mulți copii de la țară și astăzi au aceeași soartă, așa că nu vad nimic ridicol în participarea unui președinte de raion și a unui deputat, ales în acea circumscripție, la procesul de modernizare a blocului sanitar, inclusiv la verificarea lucrărilor.


Scenariul gîndit de gazdă pare hazliu pentru cei cu WC și duș cu masaj în casă. Ei au vrut să mulțumească așa cum au putut și au făcut-o sincer.

Înțelegem că e mai ușor să faci glume pe rețelele sociale și în studiourile de la Chișinău. E mult mai greu să le creezi acestor copii toalete normale și loc pentru spălat elementar pe mîini. Le-am recomanda tuturor celor care ieri au rîs cu gura pînă la urechi, politicienilor și jurnaliștilor, să meargă la mai multe școli prin țară, unde în secolul 21 după zece ani de integrare europeană intensivă practicată de cei care furau miliarde din AIE 1, 2 și 3 …, copiii mai merg la toaleta din curte.

În acest context, PSRM propune pe lîngă alte multiple inițiative de susținere a sistemului educațional din țară, elaborarea unui program de modernizare a tuturor blocurilor sanitare din instituțiile școlare din toată republica.

Cerem ca ministerul Educației să pregătească, în termen cît mai restrîns, acest program, astfel că în cîțiva ani să nu existe nicio școală cu astfel de probleme moștenite din evul mediu
„, a scris Furculiță pe pagina sa de Facebook.

Mai multe fotografii ce au fost publicate pe rețelele de socializare de către președintele raionului Rîșcani, Vasile Secrieru, de la evenimentul de inaugurare a unui bloc sanitar în cadrul școlii din localitatea Hiliuți a trezit nedumeriri în rândul societății. În postare, sunt atașate mai multe fotografii de la eveniment, însă una a ajuns în atenția oamenilor.

În una din imagini, președintele raionului de la PSRM, Vasile Scrieru, alături de socialistul Vladimir Mizdrenco, ajuns deputat după ce a candidat la alegerile parlamentare pe circumscripția or. Rîșcani, primarul satului Hiliuți, Alexandru Sandu, de la PAS și directoarea gimanziului taie panglica roșie – ținută de doi elevi, în cadrul evenimentului de inaugurare a blocului sanitar în cadrul instituției de învățământ.

Mai târziu, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, s-a arătat revoltat de acest caz și a precizat că a cerut amenzi pentru cei implicați.