Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   [Foto/Video] Separatiștii îi intimidează pe…

[Foto/Video] Separatiștii îi intimidează pe locuitorii comunei Corjova

În fiecare an la 2 martie în comuna Corjova, raionul Dubăsari locuitorii organizează ceremonii de comemorare a victimelor conflictului armat de pe Nistru din 1992. Deși localitatea este administrată de autoritățile constituționale ale R. Moldova, miliția locală și așa zisul serviciu de securitate an de an intimidează participanții la acest eveniment.

Potrivit locuitorilor comunei, invitațiile de a participa la ceremonie plasate de către organizatori au fost rupte de miliție, iar în dimineața zilei, prin localitate au fost văzuți reprezentanți ai trupelor de cazaci care amenințau localnicii să nu participe la eveniment.

Intimidarea participanților la ceremonie are loc inclusiv prin numărul mare de milițieni și a mașinilor speciale. După oficializarea slujbei de pomenire la biserica din localitate, participanții la ceremonie au mers să depună flori la cimitir unde s-au ținut câteva discursuri publice, în tot acest timp ei au fost escortați și supravegheați de miliție.

Totodată, organizatorii au fost amenințați cu diverse sancțiuni și forțați să renunțe la arborarea drapelului și intonarea imnului de stat.

Potrivit asociației Promo-LEX, locuitorii din Corjova sunt intimidați și supuși presiunilor nu doar în ziua de 2 martie, ei se confruntă cu grave încălcări ale drepturilor omului practic în fiecare zi, fapt pentru care de la an la an numărul participanților la ceremonia de comemorare scade. Oamenilor le este frică să își exercite dreptul la libertatea de întrunire garantat de Constituția R. Moldova.

Amintim că și în anii precedenți în această zi drumurile în localitate erau blocate de autospeciale, nu era permisă intrarea în localitate a mașinilor cu numere de înmatriculare constituționale, dar au fost și cazuri în care s-a recurs la provocări fiind organizate mitinguri cu civili. În 2011 miliția a recurs la reținerea ilegală a primarului de Corjova Dl. Valeriu Miţul şi a consilierului local Iurie Coţofan care au participat la marşului păcii de comemorare a celor căzuţi în timpul tragicului război de pe Nistru organizat în acel an.