Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Videolaringoscopul cumpărat din donații a…

Videolaringoscopul cumpărat din donații a ajuns astăzi la Centrul Covid-19 de la Moldexpo

La 25 aprilie, un videolaringoscop și 60 de lame de unică folosință a fost donate IMSP Centrul Covid-19 de la Moldexpo. Acesta a fost procurat din donații. La începutul lunii aprilie câteva persoane împreună cu medicul Ludmila Furtună au inițiat o strângere de fonduri pentru procurarea unui videolaringoscop care va proteja medicii de infectarea cu Covid-19.

„Necătând la situația care este acum în toată lumea, eu cred că oamenii au fost receptivi și într-un timp scurt am reușit să adunăm banii pentru procurarea aparatului. Un donator important a fost Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti. De asemenea, au donat moldoveni din R. Moldova, din diasporă, dar și de peste ocean”, a menționat Ludmila Furtună.

Din motiv că în această perioadă au fost sistate operațiunile de export, banii au fost direcționați către Crucea Roșie din Parma. Aparatul a fost cumpărat cu ajutorul instituției.

Din spusele Ludmilei Furtună, aparatul a fost adus în R. Moldova cu ajutorul Consulatului General al Republicii Moldova la Milano, cu implicarea Consulului general Oleg Nica.

„Aduc mulțumiri tuturor celor care au contribuit și s-au implicat pentru a aduce aparatul colegilor din R. Moldova. Astăzi acesta a fost donat pentru ca colegii să fie mai protejați atunci când intubează pacienții”, a menționat Ludmila Furtună.

Pe perioada pandemiei aparatul va fi utilizat la Centrul Covid-19 de la Moldexpo, iar ulterior, acesta va fi folosit de medicii reanimatologi de la Spitalul clinic municipal (SCM) „Sfânta Treime”.

Actul de donație a videolaringoscopului SCM „Sfânta Treime”

„Eu invit toți oamenii în această perioadă să ne izolăm, pentru a le permite medicilor să lupte cu această infecție”, a conchis medicul.

Videolaringoscopul este folosit la intubarea pacienților cu Covid-19 cu insuficiență respiratorie care au nevoie să fie conectați la ventilatorul de respirație artificială. Videolaringoscopul permite medicilor care fac intubarea să se afle la o distanță de 80 cm – 1 metru de la pacient ,reducând riscul de infectare.

Din anul 2013 până în prezent Crucea Roșie din Parma a donat R. Moldova două ambulanțe și 90 de paturi de spital.