Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „La marginea războiului”, expoziția…

VIDEO „La marginea războiului”, expoziția ZdG și-a deschis ușile pentru vizitatori. Mesajul în limba română al ambasadorului Ucrainei în R. Moldova

Sursa foto: ZdG

Ziarul de Gardă a lansat marți, 21 februarie, expoziția de grafică și fotografii „La marginea războiului” la Biblioteca Municipală B.P. Hașdeu din Chișinău. Expoziția încadrează mărturii, momente despre drame și speranțe, demolări și reconstrucții umane la un an de la declanșarea războiului rusesc din Ucraina.

La vernisaj a participat ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, Marko Şevcenko, alături de soția sa, jurnaliști, voluntari și reprezentanți ai administrației publice locale.

„(…) Ceea ce vrem să remarcăm prin această expoziție nu este doar faptul că, pe 24 februarie, a început o mare tragedie, pentru toată regiunea noastră. Dar vrem să amintim tuturor cât de multe lucruri s-au schimbat în noi și cât de mult mai buni am devenit. Chiar dacă ne părea că nu avem timp, am găsit cu toții timp să facem ceva voluntariat. Chiar dacă nu aveam bani, am găsit cu toții niște mijloace ca să susținem oamenii care au probleme, chiar dacă ne părea că suntem stresați am găsit puteri să-i susținem (…)”, a declarat directoarea ZdG, Alina Radu.

La rândul său, Marko Şevcenko, ambasadorul Ucrainei în R. Moldova, a transmis un mesaj în limba română. El a menționat faptul că după ce Rusia a invadat Ucraina, R. Moldova s-a confruntat cu un val de refugiați.

„Acum un an, viața tuturor ucrainenilor s-a schimbat definitiv. Într-o noapte, Ucraina s-a transformat într-un stat invadat de către Federația Rusă. R. Moldova, în același an, s-a transformat într-un stat care se află în apropiere de linia de front cu toate consecințele respective și sigur că fiind cea mai apropiată țară de teatrul de război de la sud, R. Moldova prima s-a confruntat cu un val de refugiați. Refugiați care au fugit de explozii, de rachete. Refugiați care fugeau în căutarea unui loc mai sigur și au găsit acest loc în R. Moldova (…).

(…) În fiecare secundă ne confruntăm cu un număr mare de informații și nu avem timp de a reacționa. Numai prin emoții putem înțelege prin ce trec acești oameni. De aceea îi mulțumesc Ziarului de Gardă pentru această inițiativă, pentru această împărtășire a emoțiilor prin care au trecut ucrainenii (…)”, a declarat ambasadorul.

Cu un mesaj a venit și Olesea Șevcenko, soția ambasadorului Ucrainei în R. Moldova: „(…) Totul va fi bine, pentru că avem speranță pentru viitor (…). Eu sper că copiii care cresc aici pe pământul moldovenesc să devină cei mai buni ambasadori ai Moldovei în Ucraina după întoarcerea lor (…)”.

Violeta Crudu, primărița comunei Cruzești, a declarat: „Eu consider că noi, administrația publică locală, cât și presa, suntem cei care educăm societatea. Exact așa cum educăm oamenii, exact așa îi avem și contează foarte mult calitatea a ceea ce prezentăm și dăm publicului. Calitatea reportajelor pe care le plasăm și veridicitatea a ceea ce vă informăm. Este o onoare să vin la invitația Ziarului de Gardă, pe care îl respect și pentru care am o deosebită stimă (…)”.

La evenimentul de deschidere a expoziției ZdG „La marginea războiului” a participat și jurnalista Sorina Obreja care a vorbit despre istoriile de viață ale unor refugiați ucraineni.

„Am venit cu mare drag la această expoziție. Intrând aici, am reușit să văd câteva dintre fotografiile care sunt afișate și titlurile articolelor. Mi-am amintit de acele povești pe care le-am scris alături de jurnaliștii de la Ziarul de Gardă (…). Pe 24 februarie dimineața, mulți dintre locuitorii din Chișinău au auzit acele bombardamente. A fost un șoc la început și care s-a transformat foarte repede într-o mare durere, după care indignare și furie (…)”, a spus jurnalista.

Vlada Ciobanu, reprezentantă a Centrului de Politici și Reforme din Moldova: „Fiecare dintre noi a făcut voluntariat și sunt foarte multe organizații neguvernamentale locale, care poate nu știu limba engleză, poate nu au pagină de Facebook, dar care au alocat din resursele lor ca să ajute persoanele refugiate (…)”.

O refugiată din Ucraina, prezentă la vernisaj, a declarat că a reușit să se integreze în R. Moldova și a început să învețe limba română.

Și directoarea Bibliotecii Municipale B.P. Hașdeu din Chișinău, Mariana Harjevschi, a venit cu un mesaj: „(…) Cred că și Ucraina își va reveni, bineînțeles, într-un context democratic și acest spirit liber de a fi în țara ta. Găsesc oportună această expoziție aici, la bibliotecă, și prin mesajul pe care îl ducem, alături de Ziarul de Gardă (…). Ați avut acest rol de a învăța cum să distingem informația falsă de cea corectă (…)”, a declarat Harjevschi.

Expoziția poate fi vizitată până pe 5 martie, între orele 9:00 – 17:00 (cu excepția zilelor de duminică). Intrarea este liberă.