FOTO ANSA atenționează consumatorii asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul achiziționării produselor alimentare din locuri neautorizate
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenționează joi, 13 iulie, consumatorii asupra riscurilor pentru sănătatea publică în cazul achiziționării produselor alimentare din locuri neautorizate, în special de pe marginea carosabilului. Agenția cere cetățenilor să fie responsabili pentru viața lor și a celor apropiați.
„Menționăm că procurarea alimentelor din locurile neautorizate unde nu sunt respectate normele sanitare și regimurile termice de păstrare a produselor, îi face pe consumatori mai vulnerabili și mai expuși la toxiinfecții.
Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinații în această perioadă. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate, lactatele, carnea, peștele și ouăle, pot provoca toxiinfecții alimentare, ale căror simptome se resimt la câteva ore de la consum”, se spune într-un comunicat al ANSA.
Sursa foto: ANSA
Pentru a evita situațiile în care pot fi achiziționate produse neconforme ce pot pune în pericol sănătatea populației, ANSA recomandă:
• Verificați în mod direct caracteristicile produsului (miros, culoare, aspect etc) având în vedere că temperaturile ridicate favorizează procesul de alterare a produselor alimentare;
• Acordați atenție deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului, dacă ambalajul este bombat, prezintă deformări, atunci produsul nu mai prezintă deplina siguranță pentru consumator;
• Verificați dacă este respectată temperatura la care este depozitat/expus la vânzare produsul alimentar ales (temperatura menționată de producător pe eticheta ce însoțește produsul trebuie să coincidă cu temperatura la care este expus la comercializare);
• Nu recongelarăți un produs alimentar după ce acesta a fost decongelat, dacă producătorul interzice această acțiune (prin menționare pe etichetă);
• Perioada cu temperaturi caniculare determină un consum mai mare de lichide. Fiți atenți! Acestea nu trebuie să fie expuse direct la razele solare;
• Legumele și fructele comercializate în cadrul piețelor, în spații deschise, neautorizate, unde temperatura mediului ambiant foarte ridicată afectează calitatea produselor (deshidratare, accelerarea procesului de alterare, ofilirea verdețurilor etc);
• Nu cumpărați alimente din locuri neautorizate (de exemplu: lactate, ouă, mezeluri);
• Verificați minuțios termenul de valabilitate a produselor;
• La cumpărarea produselor alimentare păstrați bonul fiscal, pentru a putea proba, în cazul în care doriți să reclamați un produs neconform.
De asemenea, Agenția atrage atenția consumatorilor să nu păstreze alimentele în mijloacele auto timp îndelungat. După achiziționare, să încerce să ajungă cât mai repede la destinație, pentru a le depozita corespunzător indicațiilor de pe ambalaje.
În cazul produselor alimentare nepreambalate este necesar să se respecte, pe cât posibil, starea termică în care produsele au fost livrate fără a fi expuse la căldură, soare.
Astfel, ANSA cheamă operatorii din domeniul agroalimentar să evite comerțul stradal, iar consumatorii să cumpere produse doar în unități sau spații autorizate sanitar-veterinar.