Principală  —  IMPORTANTE   —   FOTO/ Agricultorii suspendă protestele până…

FOTO Agricultorii suspendă protestele până pe 1 august. Declarațiile directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”

Sursa foto: ZdG

Asociația „Forța Fermierilor” suspendă acțiunile de protest până pe 1 august. Decizia a fost luată din motiv că agricultorii urmează să strângă roada de culturi de prima grupă, a declarat Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației, pentru Ziarul de Gardă.

Întrebat despre cele 200 de milioane de lei identificate de autorități pentru subvenționarea agricultorilor, Alexandr Slusari a spus că este „o sumă foarte mică”.

„Noi nu suntem mulțumiți de rezultat. Suma minimă solicitată de noi a fost de 350 de milioane de lei ca primă tranșă, mult mai mică decât suma solicitată de domnul Bolea la Bruxelles, care a solicitat un miliard două sute de milioane. Noi am solicitat măcar 350 de milioane de lei. Vă dați bine seama că 200 de milioane de lei sunt foarte puține pentru a salva agricultura de faliment.

Iată de ce noi am înaintat un ultimatum. Până pe 1 august să fie implementate trei revendicări: identificarea sumei suficiente pentru a plăti 3000 de lei per hectar fermierilor micro, mici și mijlocii; rezolvarea problemei cu motorina; introducerea moratorului, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, la plata dobânzilor și penalităților agricultorilor față de creditori, măcar până pe 31 decembrie (…)”, a declarat Alexandr Slusari pentru ZdG.

Sursa foto: ZdG

Marți, 27 iunie, la Guvern a avut loc o nouă rundă de discuții între Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, și reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor”. După negocieri, ministrul a declarat pentru TV8 că au fost identificate 200 de milioane de lei pentru subvenționarea fermierilor.

Săptămâna trecută, fermierii din mai multe localități au ajuns cu tractoarele în Piața Marii Adunări Naționale, parcându-și unitățile agricole în fața Guvernului. Joi, mai multe tractoare au mers în coloană pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, blocând parțial traficul rutier. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că ceea ce solicită agricultorii ar costa bugetul țării 700 de milioane de lei și că Guvernul „nu are asemenea resurse acum”.

Reprezentanții Asociației au anunțat anterior că decizia de a organiza proteste cu tehnică agricolă în mai multe regiuni din țară a fost luată după ce discuția cu prim-ministru, Dorin Recean, „nu s-a soldat cu rezultat palpabil pentru agricultori”, fiind respinsă solicitarea de aprobare a unor măsuri de susținere a fermierilor, care au fost formulate în Declarația din 17 mai 2023.

De cealaltă parte, premierul Dorin Recean a spus că „an de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova” și că negocierea unui echilibru între interesele consumatorilor, fermierilor și ale companiilor agricole mici este un „proces complex, iar capacitatea de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează