Principală  —  IMPORTANTE   —   Forumul mass-media 2020: „Pandemia, Infodemia…

Forumul mass-media 2020: „Pandemia, Infodemia și Media”. Maia Sandu: „O să insistăm ca justiția să-și facă treaba și să sancționeze finanțarea instituțiilor din bani netransparenți”

Marți, 24 noiembrie, a început a șasea ediție a Forumului Mass-Media din Republica Moldova, convocat anual de Consiliul de Presă, în parteneriat cu organizațiile neguvernamentale de media. 

În condițiile pandemiei de COVID-19, Forumul se va desfășura în format mixt: la sesiunile de deschidere și închidere vor participa un număr redus de delegați, iar celelalte sesiuni vor avea loc în regim online. În rezultatul înregistrării prealabile online, au fost selectaţi peste 140 de participanţi la Forum, inclusiv circa 40 de persoane pentru evenimentele cu participare directă.

La deschiderea Forumului au confirmat prezența mai mulți oficiali locali și străini, inclusiv președinta aleasă a Republicii Moldova Maia Sandu, ambasadorul UE Peter Michalko, ambasadorul SUA Dereck J. Hogan, ambasadoarea Germaniei Angela Ganninger și ambasadorul Marii Britanii Steven Mark Fisher, dar și ministrul justiției Fadei Nagacevschi, președintele Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media Adrian Lebedinschi, va transmite un mesaj de salut și directorul executiv al Fundației Soros Moldova Petru Culeac.

Presa trebuie să devină liberă, trebuie cu toții să facem toate eforturile și instituțiile mass-media și instituțiile statului încât așa să ajungem să avem o presă liberă și să-i eliminăm toate posibilitățile prin care dezinformarea înflorește în Republica Moldova inclusiv prin sancțiuni foarte dure pe finanțarea netransparentă și ilegală, finanțarea din bani obscuri a unor instituții media. O să insistăm justiția să-și facă treaba și să sancționeze finanțarea instituțiilor din bani netransparenți, din bani adunați din scheme de corupție”, a declarat președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu.

UE continua să urmărească independența instituțiilor mass-media. Vreau să felicit pe toți care au rămas și activează în domeniul presei tipărite. (…) Regret că Republica Moldova se află în cădere constant în clasamentul mondial al libertății presei. În 2013 fiind plasată pe locul 55, dar a coborât și în anul 2019 ocupă locul 91. Este o tendință foarte alarmantă și îndemnăm Republica Moldova să ia măsuri pentru a schimba această tendință. Asigurarea accesului jurnaliștilor la informații este o cerință primordială. Salut angajamentul doamnei președintă. Este foarte important accesul pentru jurnaliști la informație și transparență din partea instituțiilor de stat și oferirea informațiilor pe care jurnaliștii le cer pentru a informa pe oameni”, a declarat ambasadorul UE, Peter Michalko.

Imediat după deschidere va începe dezbaterea Concepția națională de dezvoltare a mass-mediei și Codul serviciilor media audiovizuale: 2 ani de implementare, la care vor participa experți locali și reprezentanți ai Parlamentului, Ministerului Justiției și Consiliului Audiovizualului. Tot în prima zi va avea loc și dezbaterea în regim online „Libertatea presei în impas: gestionarea restricțiilor legislative și de politici pe timp de pandemie”, cu experți și oficiali din R. Moldova, Letonia, Ucraina și ai organizației internaționale Freedom House.

În cele două zile de Forum se vor desfășura patru ateliere online despre strategiile de supraviețuire a redacțiilor pe timp de crizămonetizarea conținuturilor mediaticeultimele tendințe în digitalizarea știrilormodele de finanțare a mass-mediei și un masterclass la tema utilizării noilor tehnologii la realizarea investigațiilor jurnalistice, la care se vor conecta experți locali și internaționali din România, Georgia, Polonia, Ungaria și Federația Rusă.

În cadrul Forumului vor avea loc două festivități de premiere, urmând să fie înmânat Premiul național de etică și deontologie jurnalistică 2020 și șase premii pentru câștigătorii concursului național „Investigațiile anului 2020”. De asemenea, Forumul va găzdui și două lansări: „Cartea Neagră a risipei banilor publici” ediția 2020, și studiul „Percepția populației privind mass-media din Republica Moldova”.

În ultima zi a evenimentului, pe 25 noiembrie, va fi aprobată Rezoluția Forumului Mass-Media 2020.

Pe www.mediaforum.md/event/2020 sunt publicate și actualizate agenda Forumului, lista speakerilor și a experților, studiile care vor prezentate, alte informaţii relevante.

Forumul Mass-Media este convocat anual de Consiliul de Presă în parteneriat cu Asociația Presei Independente (API), Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Asociația Presei Electronice APEL pentru a dezbate problemele comunității jurnalistice moldovenești, a identifica și a promova soluții pentru consolidarea independenței editoriale și a calității mass-media.