Egalitatea de gen, una din prevederile Acordului de finanțare cu UE pentru reforma Poliției în R. Moldova
Una din prevederile Programului de suport bugetar pentru reforma Poliției în R. Moldova este promovarea principiului egalității de șanse și de gen în Poliție. Astfel, până în 2020, ponderea femeilor în Poliție ar urma să crească cu cel puțin 20%. Acordul de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Uniunea Europeană (UE) privind Programul de suport bugetar pentru reforma Poliției pentru anii 2017 – 2020, a fost semnat în decembrie 2016.
Pe parcursul lunii ianuarie 2018 pentru 100 de angajați, femei și bărbați, din subdiviziunile teritoriale și specializate ale Poliției au fost organizate sesiune de informare în domeniul egalității de gen.
În rezultatul evaluării cursurilor, au fost selectați 10 angajați ai Poliției (5 bărbați și 5 femei) din IP Edineț, IP Drochia, IP Fălești, IP Șoldănești, IP Centru a DP mun. Chișinău, IP Taraclia, IP Ialoveni și Inspectoratul General al Poliției, pentru cursul de instruire, formare de formatori cu tematica „Egalitatea de gen și practicile non-discriminatorii în sectorul de poliție”, desfășurat în perioada 05.02.2018 – 22.02. 2018.
Scopul cursurilor a fost de a asigura cu cunoștințe și instrumente, care să permită participanților/participantelor să-și dezvolte competențe de instruire a altor persoane în domeniul egalității de gen în Poliție. Ulterior, acești formatori vor desfășura sesiune de informare în domeniul egalității de gen pentru alți angajații ai Poliției.
La 14 decembrie 2016, R. Moldova a semnat Acordul de finanțare dintre Guvernul R. Moldova și Uniunea Europeană (UE) privind Programul de suport bugetar pentru reforma Poliției pentru anii 2017 – 2020. Obiectivele generale ale programului sunt supremația legii, îmbunătățirea ordinii publice și securității, protecția drepturilor omului prin dezvoltarea forțelor polițienești.
O altă prevedere a programului constă în majorarea ponderii femeilor în totalul efectivului și întărirea imaginii pozitive a acestora la locul de muncă și în societate, sprijinirea consolidării capacităților profesionale ale femeilor polițiste și dezvoltarea sistemului de management resurse umane prin care să se asigure creșterea importanței acestora în instituție, îndeosebi prin ocuparea funcțiilor de conducere.
În anul 2017, pentru Reforma Poliției au fost alocate din surse externe 7 milioane de euro (150,5 milioane de lei). În perioada 2017 – 2020, va fi implementat cel de-al II-lea Suport Bugetar pentru o perioadă de 4 ani. Potrivit raportului de activitate al Poliției pentru anul 2017, procentul femeilor polițiste este de 16,27% din total angajați.
Foto: politia.md
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.