Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Două concepte arhitecturale din Germania…

Două concepte arhitecturale din Germania și unul din R. Moldova s-au clasat pe primele locuri în concursul pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii Naționale. Ce urmează

Ministerul Culturii a anunțat pe 5 mai rezultatele concursului de soluții arhitecturale pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, distruse în toamna anului 2020 în urma unui incendiu devastator. Astfel, potrivit Ministerului Culturii, două proiecte realizate de arhitecți din Germania și un proiect efectuat de arhitecți din R. Moldova au fost desemnate în calitate de învingătoare.

„Juriul internațional a decis că cea mai bună soluție a fost propusă de „Bez+Kock Architekten Generalplaner GmbH” (Germania), autor principal Kock Thorsten, co-autor Bez Martin; urmează „Cataraga Architects SRL”, (R. Moldova), autor principal Cataraga Vitalie, co-autor Cavca Gheorghe și, pe locul 3, proiectul prezentat de Tobias Wulf (Germania)”, anunță Ministerul Culturii.

În concursul de soluții arhitecturale pentru reabilitarea clădirii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” au participat 27 de concepții din 13 țări, mai anunță Ministerul Culturii, care precizează că acum „urmează o perioadă și mai complicată, de negocieri cu învingătorii, elaborare a schiței, în funcție de recomandările juriului”.

Președintele juriului, arhitectul Lino Bianco, E.S. Ambasadorul Maltei în R. Moldova,  a menționat că în procesul jurizării s-a ținut cont de principala condiție impusă: „să fie nu doar o sală pentru spectacole perfect acustică, ci  un templu al artei și a culturii sală”.

Cele peste peste 100 de planșe, parte a celor 27 de proiecte în competiție, inclusiv cele câștigătoare rămân a fi expuse public la Universitatea Tehnica a Moldovei (UTM), mai anunță Ministerul Culturii.

Sursa foto: Ministerul Culturii

Filarmonica Națională, mistuită de flăcări

Pe 24 septembrie 2020, în urma unui incendiu devastator, o mare parte din sediul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici” a fost mistuită de flăcări. Au fost distruse biblioteca, sala mare, sălile de repetiții, precum și alte spații, dar și numeroase instrumente muzicale. Atunci, în câteva clipe de la izbucnirea incendiului, acoperișul Filarmonicii, dar și tavanul sălii principale s-au prăbușit, iar flăcările s-au extins, pe o arie mai largă, mistuind interiorul clădirii. 

Peste un an, ministrul culturii Sergiu Prodan a anunțat că în urma rapoartelor prezentate, specialiștii au ajuns la concluzia că în locul Filarmonicii distruse de flăcări trebuie construită de la zero o nouă filarmonică. Potrivit directoarei Filarmonicii Naționale, Svetlana Bivol, pentru reconstrucția instituției, din donații, s-au adunat în jur de 4 milioane de lei.

Încă peste un an, Ministerul Culturii a lansat un concurs internațional de soluții arhitecturale pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” cu genericul „Renaște Filarmonica”. Atunci, ministerul anunța că banii adunați din donații pentru reconstrucția Filarmonicii vor fi folosiți inclusiv la realizarea schiței de proiect, elaborarea căreia va fi comandată câștigătorului concursului.