Principală  —  IMPORTANTE   —   Doi multimilionari au încercat să…

Doi multimilionari au încercat să dobândească cetățenia R. Moldova prin fraudă. Câte astfel de cazuri au fost depistate în ultimii doi ani

Sursa foto: diez.md

Circa 30 de cazuri de tentative de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin fraudă au fost depistate de reprezentanții Agenției Servicii Publice (ASP) în ultimii doi ani. Declarația a fost făcută joi seară, 25 ianuarie, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune Jurnal TV.

Tentative de obținere prin fraudă a cetățeniei moldovenești au fost identificate și la doi multimilionari. Directorul ASP a precizat că unul e din Federația Rusă, iar altul e din Uzbekistan, însă nu a menționat niciun nume.

Totodată, Mircea Eșanu a explicat cum sunt puse în aplicare schemele de fraudă.

„(…) Sunt două patternuri pe care noi le-am identificat. Prima tehnică este destul de simplă. Ei identifică o persoană născută până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial sau persoane care au decedat la scurt timp după asta. Pentru că în perioada aceea există o ruptură pe partea de arhivă, ei pretind în dosarul pe care îl depun că sunt fiica/ nepotul persoanei născute de exemplu în 1937 în satul X din raionul Căușeni, care au emigrat sau au fost ridicați. Ei își falsifică o parte din acte în Federația Rusă și în procesul de depunere a dosarelor nu prezintă certificatul de deces, dar doar certificatul de naștere a persoanei născute pe teritoriul R. Moldova. El acolo falsifică actele și apoi pretinde că «asta e bunica mea» (…). Noi verificăm și trimitem o copie cu solicitări inclusiv în Rusia, Ucraina, în toate statele din care vin pachetele cu copiile autentificate notarial. O perioadă nu am primit răspunsuri, dar de un an de zile corespondența a fost reluată. Deci autoritățile din Federația Rusă răspund la aceste mesaje (…).

Avem și cazuri foarte interesante, când multimilionari au pretins să obțină cetățenia R. Moldova în ultimul an (…). Noi cunoaștem doi. Unul e din Federația Rusă, iar altul e din Uzbekistan (…). Vrem să dăm de capăt acestor cazuri și lucrăm împreună cu colegii noștri de la CNA. Noi putem identifica unde au fost depuse, de către cine. Noi știm sigur că-i fraudă, dar vrem să ne asigurăm că persoanele care au fost complice la aceste infracțiuni ajung pe banca acuzaților (…)”, a declarat Mircea Eșanu.

Pe 24 ianuarie 2024, Guvernul a aprobat proiectul care prevede extinderea termenelor de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia R. Moldova de la 20 de zile lucrătoare până la șase luni, iar pentru serviciile de recunoaștere a cetățeniei țării noastre – de la termenul „în ziua adresării”, cum permite legislația în prezent, până la șase luni, conform unui comunicat al ASP.

„Inițiativa vine ca urmare a creșterii semnificative a numărului de cereri pentru recunoașterea sau determinarea apartenenței la cetățenia R. Moldova, depuse, în mare parte, de către cetățeni ai Federației Ruse și ai Ucrainei, care s-au născut sau sunt descendenți ai persoanelor născute pe teritoriul R. Moldova.

Astfel, în perioada anilor 2020-2021 au fost înregistrate 11 719 de cereri, iar în perioada 2022-2023 – au fost înregistrate 19 093 de cereri. În ultimii doi ani, din numărul total de solicitanți ai cetățeniei R. Moldova peste 70% îl constituie cetățenii Federației Ruse și circa – 20 % cetățenii Ucrainei”, se spune în comunicat.

Dacă anterior, conform ASP, în perioada 2020-2021, au fost identificate circa 7 cazuri de tentative de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin fraudă, în ultimii doi ani au fost depistate circa 30 de astfel de cazuri.

Termenele extinse de prestare a serviciilor pentru determinarea apartenenței la cetățenia R. Moldova și pentru recunoașterea persoanelor cetățeni ai R. Moldova ar permite „verificarea minuțioasă a autenticității documentelor prezentate, eliberate de către autoritățile competente ale altor state”.