• DOC/ „Un pericol iminent la bazele statalității țării”. CNA critică proiectul socialiștilor privind funcționarea limbilor vorbite în R. Moldova

  DOC/ „Un pericol iminent la bazele statalității țării”. CNA critică proiectul socialiștilor privind funcționarea limbilor vorbite în R. Moldova
  16 decembrie 2020 | 10:25

  Implementarea proiectului de legii cu privire la statutul limbii ruse pe teritoriul R. Moldova, promovat de către un grup de deputați socialiști, nu va stimula minoritățile naționale de a cunoaște limba română, existând un eventual risc de apariție a conflictelor între etniile de pe teritoriul țării, spun experții Centrului Național Anticorupție. Potrivit expertizei, implementarea acestui proiect constituie „un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității R. Moldova” și presupune cheltuieli suplimentare considerabile din bugetul de stat.

  Experții CNA susțin că din nota informativă a proiectului nu poate fi dedus scopul acestuia. „Mai mult ca atât, nota informativă se referă la alt proiect, și anume la proiectul legii cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova”, se arată în expertiză.

  „Analizând normele elaborate s-a constatat că prin proiect se propune acordarea statutului de limbă de comunicare interetnică limbii ruse și folosirea acesteia pe teritoriul R. Moldova la același nivel cu limba română”, spun experții CNA.

  Autorii expertizei spun că sub pretextul susținerii și promovării intereselor minorităților naționale, de fapt proiectul susține refuzul, ignorarea acestora în ceea ce privește cunoașterea limbii oficiale a statului în care s-au născut și locuiesc, prin ce intimidează majoritatea populației R. Moldova, vorbitoare de limbă română.

  „Prin urmare, promovarea intereselor menționate supra este în detrimentul interesului public general”, mai spun autorii expertizei.

  S-a constata că proiectul actului normativ examinat nu dispune de argumentare juridică.

  Totodată, autorii au constatat că implementarea în practică a normelor proiectului implică resurse financiare suplimentare considerabile din bugetul de stat, inclusiv timp de muncă și resurse umane, necesare pentru traducerea în limba rusă a actelor oficiale întocmite/emise/adoptate, resurse care ar putea fi folosite pentru realizarea altor obiective ale entităților publice.

  „În textul proiectului au fost identificate conflicte dintre prevederile acestuia cu reglementările actelor normative în vigoare în ceea ce privește obligativitatea indirectă de cunoaștere a limbii ruse de către agenții publici. Mai detaliat la acest aspect ne vom referi la compartimentul III din prezentul raport de expertiză anticorupție”, se mai arată în expertiză.

  În normele proiectului supus expertizei anticorupție au fost identificați următorii factori de corupție:

  • utilizarea neuniformă a termenilor;
  • concurența normelor de drept;
  • lacună în drept;
  • promovarea intereselor contrar interesului public;
  • norme irealizabile.

  „Cert este faptul că implementarea normelor propuse de autori în proiect nu va stimula minoritățile naționale de a cunoaște limba oficială a țării în care locuiesc, existând un eventual risc de apariție a conflictelor între etniile de pe teritoriul R. Moldova. Prin urmare, conchidem că implementarea proiectului constituie un pericol iminent la adresa orânduirii sociale și bazele statalității R. Moldova”, spun experții CNA.

  La 8 decembrie, membrii CSM au avizat negativ proiectul de lege propus de mai mulți deputați ai PSRM privind funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul R. Moldova.

  Proiectul de lege, elaborat de socialiștii Bogdan Țîrdea, Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, menționa că se „reiterează garantarea de către stat a statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică pe teritoriul R. Moldova”.

  Astfel, documentul elaborat de socialiști prevedea că în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetățeanului.

  Tot aici, autorii menționau că limba de lucru a activităților de secretariat în organele puterii de stat și administrației publice este limba de stat, iar la solicitare să fie asigurată traducerea în limba rusă.

  În context, proiectul de lege mai prevedea că organele puterii de stat, administrației publice, întreprinderile, instituțiile publice primesc cererile scrise sau verbale depuse de cetățeni în limba de stat sau în limba rusă, le examinează și prezintă răspunsul în limba în care a fost făcută adresarea. Pentru actele prezentate în alte limbi, se anexează traducerea în limba de stat.

  În document mai era stipulat că, conducătorii organelor puterii de stat, administrației de stat și cele locale, asociațiilor obștești, precum și ai întreprinderilor instituțiilor și organizațiilor aflate pe teritoriul Republicii Moldova poartă răspundere personală pentru nerespectarea prevederilor prezentei legi conform legislației în vigoare.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță despre cum va fi prognoza meteo în săptămâna care urmează (17 mai – 23 mai). Astfel, luni ne așteptăm la averse cu descărcări electrice. Presiunea atmosferică va rămân…
  Prognoza meteo pentru următoarele șapte zile: Averse cu descărcări electrice

  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Uniunea Europeană (UE) consideră că decizia Rusiei de a clasifica Statele Unite şi Republica Cehă ca state „neprietenoase” nu este justificată și îndeamnă Rusia să-și revizuiască decizia de a aproba o asem…
  UE consideră că lista „statelor neprietenoase” aprobată de Federația Rusă este nefondată

  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  Drept urmare a accidentului produs sâmbătă seara, 15 mai, în apropierea localității Vânători, din județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova, mai multe persoane, inclusiv un minor, s-au a…
  Detalii despre accidentul produs în județul Iași, în care au fost implicați 16 cetățeni ai R. Moldova

  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunțat duminică, 16 mai, că nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Totodată, partidul își îndeamnă simpatizanții să sprijine Partidul…
  PLDM nu va participa la alegerile parlamentare anticipate. Pe cine își îndeamnă simpatizanți să susțină

  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore

  Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță duminică, 16 mai, că în ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost confirmate 109 de cazuri noi de infectare cu COVID-19. Totoda…
  COVID-19: Autoritățile anunță despre numărul persoanelor infectate, în ultimele 24 de ore