Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Transportatorii solicită, repetat, ministrului…

DOC Transportatorii solicită, repetat, ministrului Infrastructurii majorarea tarifelor pentru călătorii și amenință cu proteste: „Vom anunța data organizării unui protest care va include prezența în PMAN a cel puțin 200 unități de transport”

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță că a formulat și expediat luni, 6 decembrie, o scrisoare deschisă în adresa viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, prin care solicită majorarea și ajustarea tarifului pentru călătorii în contextul creșterii prețurilor la carburanți.

Transportatorii solicită ca reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) să efectueze calculele și să aprobe tarifele la serviciile de autogară și la serviciile de transport.

Ne așteptam ca MIDR să vină cu propriile calcule și soluții care ar salva ramura transporturilor și ar diminua din povara care va cădea pe umerii călătorilor. Cu regret, am asistat la comentarii speculative, la un PR cinic și la învinuiri publice că transportatorii solicită dublarea, sau chiar triplarea tarifului. (…) Transportatorii nu au cerut nici dublarea și nici triplarea tarifului. Nu există nici un demers, legat de procedura actuală de ajustare a tarifului, în care transportatorii să fi indicat mărimea exactă a tarifului pe care o solicită. Cerințele transportatorilor sunt ca MIDR să efectueze calculele și să aprobe tarifele la serviciile de autogară și la serviciile de transport. Costul unor poziții care se pun la baza calcului tarifului pot varia, în dependență de instrumentele de politici aplicate de MIDR. De aceea transportatorii s-au așteptat ca MIDR să întreprindă măsurile posibile pentru a diminua din creșterea tarifului. Însă niciunul din instrumentele de care dispune MIDR nu a fost utilizat pentru a minimiza cheltuielile transportatorilor”, se menționează în scrisoarea deschisă.

În context, transportatorii susțin că vor organiza un protest în PMAN și vor sista rutele.

„Ținând cont de faptul că MIDR, examinând problema tarifului la serviciile de transport a lansat mai multe acuzații și argumente speculative, nu a efectuat și nu a prezentat calculele proprii, a evitat să discute și să soluționeze problemele indicate mai sus, care au potențial de micșorare a costurilor pentru transportatori, ANTA continuă să activeze în cadrul schemelor corupționale, iar ministerul le protejează, transportatorii în decursul acestei săptămâni vor anunța data organizării unui nou protest, care va include prezența în PMAN a cel puțin 200 unități de transport și sistarea parțială a efectuării rutelor. Tărăgănarea examinării și soluționării problemelor transportatorilor va genera noi proteste, fiecare din care va avea amploare mai mare decât precedentul”, se mai menționează în document.

Scrisoarea deschisă:

Pe 25 noiembrie, transportatorii au ieșit la un protest în PMAN, pentru a cere majorarea tarifelor pentru călătorii. Detalii aici.

Atunci,viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că „una din principalele sale preocupări este ca oamenii să beneficieze de servicii de transport sigur, comod și accesibil, iar prețul achitat pentru serviciile de transport să fie unul corect și care corespunde realităților actuale”. Detalii aici

La începutul lunii noiembrie, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că a depus un demers în adresa Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) privind efectuarea calculelor și aprobarea tarifelor pentru serviciile de autogară și serviciile de transport rutier, dar MIDR nu ar fi venit cu o soluție în acest sens.