Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ R. Moldova a stabilit…

DOC R. Moldova a stabilit prioritățile de cooperare cu NATO pentru anii 2022-2023

R. Moldova a stabilit prioritățile de cooperare cu NATO pentru anii 2022-2023. Cabinetul de miniștri a avizat în cadrul ședinței de miercuri, 19 ianuarie, Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului R. Moldova-NATO pentru anii 2022-2023.

Din anul 2006, Planul este actualizat periodic și se bazează pe principiul constituțional de neutralitate și dezideratul de modernizare a sistemului de securitate și apărare.

„Neutralitatea constituțională nu înseamnă izolarea ţării. Suntem ferm determinați să dezvoltăm cooperarea cu partenerii noștri în combaterea noilor amenințări comune la adresa securității, cum ar fi terorismul, amenințările cibernetice și să contribuim la promovarea stabilității și securității în regiune și pe continentul european”, a declarat șeful diplomației R. Moldova, Nicu Popescu.

Prin acest document autoritățile de la Chișinău își propun modernizarea sectorului de securitate și apărare în conformitate cu noile evoluții și cerințe ale mediului actual de securitate, pentru a face față noilor provocări.

Câteva obiective incluse în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului R. Moldova:

  • Promovarea reformelor democratice în diverse domenii, consolidarea statului de drept, lupta contra corupției, respectarea drepturilor omului (NATO este o alianță a valorilor a cărei obiectiv major este protejarea valorilor comune ale statelor membre, precum democrația, libertatea, supremația legii, respectarea drepturilor omului);
  • Desfășurarea consultărilor politice pe subiecte de securitate și cu privire la evoluțiile situației din regiune;
  • Implementarea Pachetului de asistență NATO pentru consolidarea capacităților de abordare și securitate ale R. Moldova;
  • Promovarea politicilor de gen în cadrul sectorului de securitate și apărare;
  • Consolidarea controlului democratic al Forțelor Armate;
  • Cooperarea în modernizarea și dezvoltarea capacităților forțelor armate ale R. Moldova: dezvolatrea sistemului de comandă și control, îmbunătățirea managementului resurselor de apărare, modernizarea sistemului de instruire militară, perfecționarea sistemului de management a personalului și de recrutare.