Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Primarul Capitalei vine cu…

DOC Primarul Capitalei vine cu un mesaj către guvernare: cere Ministerului de Interne să gestioneze traficul din oraș: „Nu este de competența șoferilor și a taxatorilor să facă observații călătorilor pentru a respecta restricțiile”

Imagine-simbol

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a venit marți cu un nou mesaj către guvernare. De această dată, Ceban spune că în contextul în care din 1 septembrie transportul public revine la „programul obișnuit”, este de datoria Ministerului Afacerilor Interne (MAI) să gestioneze traficul pe străzile din oraș și solicită ajutorul instituției în acest sens.

Pe un ton critic, în acest context, edilul cere intervenția reprezentanților MAI și pentru monitorizarea respectării măsurilor impuse în contextul combaterii pandemiei de COVID-19 în transportul public, menționând că „nu este de competența șoferilor și a taxatorilor să facă observații călătorilor” în acest sens.

„De mâine revenim la un program obișnuit, iar în gestionarea traficului pe străzile capitalei am solicitat ajutorul și implicarea Ministerului Afacerilor Interne, este de competența lor directă și primordială. Tot în contextul că începând de mâine vom avea un număr mai mare de cetățeni în stații, dar și în transportul public, la fel, am solicitat implicarea Ministerului de Interne. Nu este de competența șoferilor și a taxatorilor să facă observații călătorilor pentru a ține cont de restricțiile impuse de către Comisiile în sănătate publică. Municipalitatea crează condiții în transportul public (dezinfectant pentru pasageri, dezinfectarea unităților de transport), aduce troleibuze și autobuze, repară drumuri, crează benzi dedicate și îmbunătățește infrastructura orașului, precum și renovează accesele și repară curțile de bloc. Nu este de competența primăriei să îndeplinească rolul poliției, or, solicităm repetat întoarcerea poliției comunitare în Chișinău, care este atât de necesar”, scrie Ceban pe Facebook.

Weekend-ul trecut s-a dat o dispută între Primărie și Ministerul Sănătății pe subiectul gestionării situației pandemice. A avut loc un schimbul de replici între primarul Chișinăului și ministra Sănătății, cu privire la decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), prin care cadrele didactice nevaccinate, sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu.

După ce sâmbătă, 28 august, Ceban declara că decizia CNESP, prin care cadrele didactice sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu, este nulă pe teritoriul municipiului Chișinău, iar în replică ministra Ala Nemerenco a anunțat că nicio instituție nu poate anula deciziile CNESP, duminică, 29 august, primarul Chișinăului a anunțat că municipalitatea va aloca trei milioane de lei din fondul municipal pentru testarea profesorilor care nu s-au vaccinat anti-Covid.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.

Cât privește discuțiile care au apărut în spațiul public privind testarea la COVID-19 din cont propriu a personalului didactic, nedidactic și auxiliar nevaccinat, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, se întreabă de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate în contextul în care „plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat”.

„Există foarte multe discuții, comentarii în spațiul public și critici de ce ar trebui ca testele COVID-19 să fie plătite din buzunar. Întrebarea noastră este – de ce ar trebui să plătească persoanele vaccinate? Plata acestor teste ar trebui să fie asigurată din bugetul de stat. Protecția maximă la moment o asigură vaccinarea. Este desigur alegerea fiecăruia să facă acest vaccin sau să nu-l facă, dar trebuie să ne asumăm și niște riscuri și cheltuieli. Statul nu poate să întrețină toate spitalele din aceste bugete, să întrețină absolut toate măsurile de profilaxie, salvarea vieților și în același timp, doar a unor categorii care nu doresc să participe în acest proces unic, care se desfășoară în țară. Hai să întrebăm și alți cetățeni dacă sunt de acord să plătească aceste teste. Este o discuție care ar putea să urmeze”, a declarat Nemerenco.

Și membrii Federației Sindicale a Educației și Științei s-au arătat nemulțumiți față de noile reguli introduse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP) în legătură cu desfășurarea procesului educațional din R. Moldova. Aceștia au făcut apel către ministra Sănătății, Ala Nemerenco, și către reprezentanții Guvernului să vină cu precizări referitor la măsurile adoptate. În context, membrii Federației Sindicale a Educației și Științei au declarat că angajații din sistemul educațional își exprimă „nedumerirea și indignarea în legătură cu obligativitatea vaccinării și recomandarea de a achita din surse proprii testele COVID”.