Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Inițiativa privind reducerea generării…

DOC Inițiativa privind reducerea generării de deșeuri, votată de Parlament în prima lectură

Imagine-simbol

Inițiativa privind reducerea generării de deșeuri în R. Moldova a votată de Parlament în prima lectură joi, 9 decembrie. Proiectul de lege propune modificări la Legea privind protecția mediului înconjurător și Legea privind deșeurile.

Potrivit Legislativului, proiectul constă în precizarea unor terminologii și reglementări stipulate de principalele acte legislative care reglementează deșeurile. Totodată, acesta concretizează proprietățile deșeurilor periculoase.

Modificările la Legea privind deșeurile se referă la excluderea interzicerii de incinerare a anvelopelor uzate, ceea ce va permite lărgirea utilizării operațiunilor de valorificare a deșeurilor. De asemenea, va contribui la gestionarea acestora prin valorificare materială sau energetică.

În conformitate cu documentele directoare privind cele mai bune tehnici disponibile și cele mai bune practici de mediu, adoptate în cadrul Convenției de la Stockholm privind poluanții organici persistenți la care R. Moldova este parte, anvelopele uzate prezintă un combustibil acceptabil  pentru incinerare, de exemplu, în cuptoarele de ciment, se menționează în nota informativă a documentului. 

Proiectul mai prevede cerințe de gestionare a deșeurilor periculoase, rezultate din activitatea medicală și stabilește interdicții pentru incinerarea și coincinerarea deșeurilor periculoase, cu excepția cazurilor când există un pericol iminent pentru sănătate și mediu.