DOC/ Guvernul a aprobat avizul la proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei. Gavrilița: „Trecem la ora de iarnă”
Guvernul R. Moldova a aprobat în ședința de miercuri, 20 octombrie, Avizul la proiectul de lege privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către deputatul Fracțiunii parlamentare a Partidului Politic „ȘOR” Denis Ulanov.
În cadrul ședinței, prim-ministra a anunțat că R. Moldova totuși va trece la ora de iarnă întrucât Consiliul European nu a votat deocamdată măsura privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.
„Așa ca toți cetățenii să înțeleagă. Anul acesta în Uniunea Europeană va fi aplicată practica altor ani, adică o să trecem la ora de iarnă și noi credem că trebuie să ne racordăm la aceleași practici și de aceea intervenim ca să fim într-un pas cu UE. În mod practic, anul acesta, trecem la ora de iarnă”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.
„La 21 aprilie 2021 în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene C 149/1 din 27 aprilie 2021 a fost publicată Comunicarea Comisiei Europene privind dispozițiile referitoare la orarul de vară pentru anii 2022-2026. Având în vedere faptul că Republica Moldova este conectată la unele elemente ale Pieței Unice a Uniunii Europene prin intermediul Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, care, de altfel, nu stabilește vreun angajament al țării noastre cu privire la schimbarea sezonieră a orei, se indică necesitatea corelării deciziilor naționale ale Republicii Moldova cu privire la schimbarea sezonieră a orei sau renunțarea la o asemenea schimbare cu deciziile aplicate în cadrul Uniunii Europene, precum și în țările vecine pentru a evita eventualele impedimente pentru serviciile de transport de persoane și mărfuri. Reieșind din cele expuse, se consideră potrivită revenirea la problema privind renunțarea la schimbarea sezonieră a orei și stabilirea orei locale ca urmare a examinării suplimentare cu abordare de armonizare unitară la nivel regional”, se menționează în Avizul Guvernului.
Avizul aprobat de Executiv:
Fracțiunea parlamentară a Partidului Politic „ȘOR” a propus renunțarea la uzanța de a modifica ora de două ori pe an. Proiectul de lege, înaintat în august curent, autorul căruia este Denis Ulanov a fost înregistrat de către deputații Fracțiunii Partidul „ȘOR” și ai Platformei Parlamentare „Pentru Moldova” și în aprilie curent.
R. Moldova a trecut la ora de vară în noaptea de 27 spre 28 martie 2021.
Directiva 2000/84/CE privind dispozițiile referitoare la orarul de vară, care a intrat în vigoare în 2001, stabilește o dată și o oră comune pentru începerea și încheierea perioadei de vară în Uniunea Europeană. La 26 martie 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunțării la schimbarea sezonieră a orei, măsura urmând să fie aplicată din 2021. Consiliul Uniunii Europene încă nu a examinat-o și, respectiv, propunerea nu a fost adoptată și nu a intrat în vigoare.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.