Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fratele principalului suspect în…

DOC Fratele principalului suspect în cazul morții fetei din Orhei a vrut să fie primar, însă a fost exclus din cursa electorală. În 2019 a fost condamnat la închisoare cu suspendare pentru huliganism

Sursa foto: Alexei Cotorobai/ Facebook

Alexei Cotorobai, fratele principalului suspect în cazul morții fetei de 19 ani din Orhei, a figurat în lista candidaților înregistrați pentru funcția de primar în consiliile locale de nivelul întâi la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023, în circumscripția electorală raională Călărași nr. 9, din partea partidului „Șansă”, afiliat oligarhului Ilan Șor, însă apoi a fost exclus din cursă, potrivit unor date ale Comisiei Electorale Centrale (CEC), consultate de ZdG.

Sursa doc: CEC

Conform unei versiuni, Alexei Cotorobai, care locuiește în Orhei, ar fi cunoscut-o pe fata de 19 ani. Ipoteza fiind verificată și de poliție. Pe rețelele de socializare, acesta indică faptul că activează de pe 15 noiembrie 2020 la „securitate în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova”.

Alexei Cotorobai a scris într-un comentariu pe rețelele de socializare că fratele său este „nevinovat”: „Rog așteptați ca lucrurile să se clarifice. Ce societate, Doamne, avem. Cei care gândesc altfel, aduceți probe concrete”.

Pe 4 noiembrie 2023, Cotorobai a postat un mesaj pe Facebook prin care se adresa „tuturor susținătorilor și locuitorilor satului Rădeni”, după ce a fost exclus din cursa electorală. Acesta postează sau distribuie adesea, pe pagina lui de Facebook, mesaje în susținerea partidului „Șansă”.

Condamnat la închisoare cu suspendare pentru huliganism

În aprilie 2019, Alexei Cotorobai a fost condamnat de Judecătoria Orhei, sediul Telenești, la trei ani de închisoare pentru huliganism, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei cu închisoarea pe un termen de probă de doi ani. Ulterior, Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința fără modificări, iar avocații lui Cotorobai au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție. Magistrații CSJ însă au declarat recursurile drept „vădit neîntemeiate”.

„(…) Pe 2 august 2016, aproximativ pe la ora 01:00, aflându-se în stare de ebrietate produsă de alcool, în stradă, în satul Suhuluceni raionul Telenești, fără niciun motiv, din intenţii huliganice, încâlcind grosolan ordinea publică, atentând la regulile sociale şi morale de conveţuire, cu o deosebită obrăznicie, în prezenţa a mai multor persoane, i-a numit cu diferite cuvinte necenzurate pe minorii Ionichi Alexandru, Bulat Ion, Vechiu Danu şi Vechiu Andrei, i-a forţat să îngenuncheze în faţa lui cu mâinele după cap, ameniţându-i că îi va urca în portbagajul automobilului său de modelul VW Passat, cu n/î LUC 4349.

Apoi s-a apropiat de minorul Bulat Ion şi fără niciun motiv i-a aplicat o lovitură cu pumnul peste faţă şi cu genunchiul peste burtă, iar minorilor Ionichi Alexandru, Vechiu Danu şi Vechiu Andrei, le-a aplicat multiple lovituri cu palma peste faţă şi cap (…)”, se spune în hotărârea CSJ.

A urcat seara într-un automobil și nu s-a mai întors acasă

Pe 12 aprilie o tânără de 19 ani a urcat într-un automobil de ocazie, pe strada 31 august din Orhei, ora 21:00, și a plecat într-o direcție necunoscută. Poliția R. Moldova a anunțat miercuri, 17 aprilie, despre reținerea în ajun a unui bărbat în vârstă de 45 de ani. Potrivit oamenilor legii, acesta se afla la volanul mașinii de ocazie în care a urcat tânăra.

Bărbatul de 45 de ani a fost reținut pentru 72 de ore, iar fata încă nu a fost găsită. Acesta nu colaborează cu ancheta. La moment, polițiștii stabilesc mai multe circumstanțe și repere, care ne-ar ajuta să localizăm tânăra. Fata este în continuare căutată în toate fâșiile forestiere, bazine acvatice, clădiri părăsite și locuri nepopulate, stațiile de vulcanizare, spălătorii auto, stâni și alte locații”, se arată în comunicatul Poliției.

Vineri, 19 aprilie, șoferul mașinii a fost plasat în arest preventiv pentru o perioadă de 30 de zile în Penitenciarul 13. Decizia a fost luată de magistrații Judecătoriei Orhei, potrivit radiomoldova.md.

Pe 20 aprilie, Poliția a anunțat că a identificat o persoană care poate fi martoră pe cazul tinerei de 19 ani, dispărute. După cum au arătat imaginile de pe camerele de monitorizare a traficului, în acea seară în automobil, alături de bărbat, a mai fost o altă tânără. Ulterior, organele de drept au anunțat că au identificat corpul neînsuflețit al tinerei într-o fâșie forestieră, la aproximativ 21 de km de la localitatea Chițcanii Vechi, raionul Telenești, cu deplasare pe drum de țară.